Какво е ХИВ? Какво е СПИН? Каква е разликата?

0
279
Какво е ХИВ?
Какво е ХИВ?

Какво е ХИВ, обяснено на прост език?

Лошата информираност в България относно ХИВ и СПИН, както и разликата между двете понятия продължава да се забелязва навсякъде. Следователно, въпросът “Какво е ХИВ?” в никакъв случай не е “тъп въпрос”. ХИВ означава “човешки имунодефицитен вирус”. Един вирус не е нищо повече от инструкции за създаване на нови вируси. Без живи клетки, вирусът не може да се възпроизвежда. ХИВ заразява най-вече CD4 клетките, известни също като Т клетки. Това са бели кръвни клетки, които координират имунната система за борба със заболявания. След като влезе в клетката, ХИВ започва да произвежда милиони малки вируси, които в крайна сметка убиват клетката и след това заразяват други клетки. ХИВ терапията – поддържащото лечение за ХИВ – се намесва именно в този процес, като защитава клетките.

А какво е СПИН, обяснено на прост език?

СПИН (синдром на придобита имунна недостатъчност) е състояние, причинено от неконтролиран ХИВ. Ако човек, който вече има ХИВ, не приема специфичните лекарства, вирусът прогресивно разрушава имунната система – естествената защита срещу инфекции. Когато имунната система се разпадне, даденият човек може да развие много сериозни и смъртоносни инфекции и рак. Те се наричат опортюнистични инфекции/заболявания, защото се възползват от отслабените защитни сили на организма. Фразата „умрял от СПИН“ не е съвсем точна, защото причината за смъртта е опортюнистично заболяване причинено от СПИН. ХИВ-позитивен човек, който се придържа към своята терапия, няма СПИН; не само това, той не може да предаде вируса по време на секс.

Защо е нужно да се изследвам за ХИВ?

След като вече знаеш какво е ХИВ, направи следващата стъпка – тествай се за ХИВ. Силно препоръчително е всеки човек, който прави секс, независимо от сексуалната му ориентация, да се тества редовно за ХИВ. Желателно е да се тестваш поне веднъж годишно, в лаборатория, с тест от четвърто поколение, който се извършва с венозна кръв. Тези тестове дават напълно надежден резултат 45 дни след рисков секс, защото изследват за ХИВ антиген (p24), а не просто за антитела. ХИВ антигенът се засича по-рано от ХИВ антителата. При тестовете за ХИВ антитела трябва да чакаш 90 дни след рисковия секс, за да се довериш на резултата.