Сексуално съгласие в гей общността | Как да комуникираме?

0
217
Сексуално съгласие
Сексуално съгласие

Сексуалният акт без съгласие може да се счита за сексуално посегателство или изнасилване. Следователно, в гей общността, както и в широката общественост, имаме нужда от сексуално съгласие.

Много гей мъже се срамуват от комуникацията за сексуално съгласие

С някого си допадате? Добра практика е оптимално ясно да кажеш какво ти харесва и какво не. “Харесва ми *изброй нещата, които ти харесват*”. “Не ми харесва: *изброй нещата, които НЕ ти харесват*”. Нещата вече са по-скоро ясни? Може да се започне с директни въпроси. “Може ли да ти лапам?”, “Искаш ли да ми лапаш?”, “Може ли да те чукам?”, “Искаш ли просто да се гушкаме?” и др.

Никой не ти дължи секс. Ти също не дължиш секс на никого

Това, че някой е пасивен, не означава, че иска да го чукаш, защото си активен. Също, ако някой е активен, той не е длъжен да те чука, защото си пасивен. Някой е правил секс с теб? Това не означава, че той ще иска да прави секс с теб отново. Сексуалното желание може да е силно в чата или по телефона, но на живо, привличането да е по-слабо или липсващо. Между вас може да има химия, но в момента на срещата, на единия от двамата може да не му се прави секс. Хората имаме право да променяме мнението си по всяко време. Ако някой ти е казал, че ще дойде до вас, за да се чукате, но по време на срещата нещата не се получават, не се сърди и цупи. Никой не ти дължи секс. Ти също не дължиш секс на никого. Неприятно е, че има загубено време, но ако нещата не вървят, или едната от двете страни ясно казва, че не желае да направи конкретно нещо, тогава е нужно актът да се сложи на пауза или прекрати.  

Сексуално съгласие за експериментиране

Понякога при едната, или и двете страни, има желание да се пробва нещо ново. Някои сексуално опитни хора искат да пробват нещо по-хард, като фистинг или писинг. За други хора, новото изживяване може да е просто свирка. Някой се опитва да те убеди, че трябва да направиш нещо ново с него? Внимавай, защото това е манипулативно поведение. Смяташ, че си готов да пробваш нещо ново? Ясно информирай партньора, че би пробвал конкретното нещо, но все пак да е наясно, че нещата може да не се получат. Може и да се наложи да прекратите акта. Ако смяташ, че си бил подложен на сексуален тормоз, изключително важно е да уведомиш полицията и/или да говориш с адвокат.