Колко често трябва да се тествам за ХИВ?

0
172
Колко често да се тествам за ХИВ?
Колко често да се тествам за ХИВ?

Въпросът “Колко често трябва да се тествам за ХИВ?” винаги има многопластов отговор. Независимо от това, едно е ясно: ако никога не си се тествал за ХИВ, направи го сега и веднага. Изключително важно е всеки човек по света да знае своя ХИВ статус. Резултатът ти за ХИВ е негативен? Направи сметка да остане негативен. Резултатът е позитивен? Веднага започни прием на ХИВ терапията, благодарение на която ще живееш дълго и продуктивно.

Като за начало, кога да се тествам за ХИВ?

Ако са изминали 45 дни от последния секс без предпазни мерки, можеш веднага да се тестваш за ХИВ с тест от четвърто поколение, извършен с венозна кръв. Кликни ТУК, за да си избереш удобна за теб локация, където ще можеш да се изследваш с най-точните безплатни ХИВ тестове в България. Ако разчиташ на бързите тестове за ХИВ, които изследват само за антитела, трябва да изчакаш да изминат 90 дни от секса, за да се довериш на резултата.

Правя секс с различни партньори. Колко често да се изследвам за ХИВ?

В случай че правиш секс с различни партньори, добра идея е да се тестваш за ХИВ на всеки три или шест месеца. Ти си от хората, които ползват ПрЕП, хапчето, което предпазва от ХИВ? Тогава е добре да се изследваш за ХИВ на всеки три месеца. За някои ПрЕП потребители е парадоксално, че се препоръчва да се изследват за ХИВ толкова често. Практиката обаче показва, че част от ползвателите на ПрЕП не употребяват хапчето по предписание. Други ПрЕП потребители пък внезапно спират употребата на профилактиката, но продължават да правят анален секс без кондом.

Аз съм в моногамна връзка. Да се изследвам ли за ХИВ изобщо?

Когато двама души стартират моногамна връзка (или вече са в такава) знак на взаимно уважение е те да се изследват за ХИВ и всички сексуално предавани инфекции заедно и да споделят един с друг резултатите си. Важно е да се отбележи и друга част от реалността, връзката може да е моногамна в твоите представи, но твоят партньор тайно да прави секс с други хора. Следователно, дори да си в моногамна връзка, добра практика е да се тестваш за ХИВ веднъж годишно.