Аз съм гей, не съм МСМ

0
1836
Аз съм гей
Аз съм гей

След като изяснихме защо е важно да използваме термина сексуално предавани инфекции (СПИ) вместо полово предавани болести (ППБ), сега е ред да поговорим за термина МСМ. Що е то?

МСМ = Мъжете, които правят Секс с Мъже

МСМ е акроним, измислен от епидемиолози през 90-те, за да се проучи разпространението на инфекции сред мъжете, които правят секс с мъже независимо от тяхната идентичност. „МСМ“ се ползва агресивно от световната администрация по ХИВ превенция и касае хомосексуални мъже, бисексуални мъже, мъже, които се определят като хетеросексуални, но правят секс с мъже (оксиморон, но факт) и др.

В един идеален свят на гей мъжа няма да му се налага да казва, че е гей. Ние обаче живеем в свят, който е далеч от идеален. Обществото често продължава да те третира като хетеросексуален – „уха, брат, глей кви цици“ – но след като споделиш, че циците не те вълнуват, защото си гей, следва реакцията – „ама защо ми трябва да го знам тва?“ – от същия човек, който е решил, че ти трябва да знаеш за циците. Хетеронормативността едва ли някога ще е щастлива.

Ако ще се ползват етикети обаче, етикетът е гей, общността е гей.
Фразата „МСМ общността“ подсказва, че някъде там има достатъчно голяма група от гей и би мъже, които се самоопределят на базата на своя риск от инфектиране с ХИВ и други сексуално предавани инфекции.

Държавата, заедно с част от неправителствените ХИВ организации, правещи всичко по силите си да получат финансиране от държавата, виждат гей мъжете като потенциални ходещи ХИВ инфекции, но не и като хора, някои от които са изложени на риск от заразяване с ХИВ.

Докато сексуално предаваните инфекции (СПИ) е важно уточнение с научен характер и по-точен термин от „полово предавани болести“, МСМ, като заместител за гей мъж, е акроним, който не е бил приет от общността и никога няма да бъде приет от нея като начин за самоопределяне.

Вярно е, много хомосексуални и бисексуални мъже не се идентифицират като „гей“ или „би“, но същите със сигурност не се определят като МСМ. Хората в килера и онези, страдащи от интернализирана хомофобия, разберат ли, че МСМ е термин на здравната бюрокрация, който ги свърза с ХИВ и СПИ, шансът да го ползват за самоопределяне се смъква до нула.

Като премахнем улеснението, което терминът МСМ предоставя на здравната бюрокрация, тоест, да ни генерализира възможно най-лесно и разпредели в рискови групи от ХИВ заразяване, съществуването на МСМ акронима показва защо държавата, заедно с някои неправителствени организации, е толкова неуспешна в борбата срещу ХИВ. Бюрократичната машина не само в България, но и в световен мащаб е заинтересована от цифри, не хора.

Има голямо количество моногамни гей мъже, които са изложени на риск от ХИВ в пъти по-малко от немоногамни хетеросексуални мъже. След като МСМ е термин, чийто произход е базиран на повишен риск от инфектиране с ХИВ и СПИ, моногамният гей мъж МСМ ли е?

Те: „Ти си МСМ.“
Той: „Аз съм какво?“
Те: „Ти си мъж, който прави секс с мъже!“
Той: „Всъщност правя секс с един мъж от две години насам.“
Те: „Да, но си изложен на риск от инфектиране с ХИВ.“
Той: „Как точно съм изложен на риск от инфектиране с ХИВ, след като имам моногамна връзка (поне от моя страна) и с партньора ми заедно се тестваме за разнообразните инфекции?“

Ако от самия генезис на ХИВ/СПИН епидемията и тестването се е говорило открито за секс, нямаше да има глупаво звучаща дума като МСМ.

„Аналният секс е най-рисков за предаването на ХИВ по сексуален път. Вие сте човек, който прави анален секс? Понякога необезопасен? Тествайте се регулярно за ХИВ!“

Явно е трудно да си отбележиш в базата данни „МСМ“ без да се налага да кажеш на гей мъжа, чийто ХИВ тест е позитивирал преди минута:

„това е нормално за МСМ общността“.

Великолепна емоционална подкрепа и взаимопомощ впрочем. Най-вече адекватност спрямо гей общността, твоят основен клиент. Общността, заради която имаш финансиране.

Немислимо е за едно човешко същество да се самоопределя на базата на риск от заразяване с инфекция.

Относно самоопределението като МСМ, гей и би мъжете не се самоопределят на базата на своя риск от инфектиране с ХИВ.

Няма МСМ общност.

Част от неправителствените организации, занимаващи се с ХИВ в България, са най-вече заинтересовани от това да спечелят финансиране и да се бият в гърдите по семинари как спасявали животи. Следователно въпреки че не си МСМ, повече от вероятно е до теб често да достига информация, че си.

Някой се опитва да ти каже как трябва да се самоопределяш? Звучи познато.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here