Наука: Кога ще има ваксина срещу ХИВ?

0
683
Ваксина срещу ХИВ
Ваксина срещу ХИВ

Вече обсъдихме, че ХИВ е инфекция, която хората често приравняват с всяка друга. Като резултат от това приравняване, те често си задават въпроса „защо няма лек за ХИВ, след като има за хепатит C?” или „защо няма ваксина срещу ХИВ, след като има за HPV?”

Защо няма ваксина срещу ХИВ?

ХИВ често е определян като кралят на вирусите, защото оставя свой генетичен материал именно в клетките на имунната система, които са отговорни за борбата с инфекции. Този резервоар е една от главните пречки все още да няма лек за ХИВ.

Относно липсата на ваксина, една от основните причини е изключителната вариабилност на ХИВ. Вирусът мутира и се развива толкова бързо, че индивидуалната ХИВ инфекция на всеки човек е генетично различна. Дори в тялото на един човек, популацията на вируса варира генетично.

Независимо от тези пречки, работата по създаване на успешна и ваксина срещу ХИВ не спира.

Едно от значимите проучвания е във фаза IIb / III, и е известно като HVTN 702. Проучването е започнало през 2016 г. и тества нова версия на т.нар. тайландска ваксина. Тази ваксина не успява да покрие минимума от 50% предпазване срещу ХИВ. Следователно HVTN 702 проучването се опитва да надгради постигнатото и да скочи над нужните 50% ефективност.

Другото проучване, HVTN 705 / HPX2008, е във фаза IIb, и е известно като Imbokodo, в превод от зулу означава “скала”.  

Подкрепено от Janssen, Националния институт по алергии и инфекциозни болести (подразделение на Националния институт по здравеопазване) САЩ и фондацията Bill and Melinda Gates, проучването Imbokodo стартира през ноември 2017 г. и е в процес на записване на 2600 жени на възраст от 18 до 35 години в различни южноафрикански държави. Прочуването трябва да приключи първоначалната си фаза през ноември 2020 г. и най-вероятно ще приключи изцяло през май 2022 г.

Относно Imbokodo прочуването, доктор Glenda Gray, която е част от научния екип, споделя „Вярвам, че тази ваксина е обещаваща, защото това е първият опит да се предизвика широкоспектърен имунологичен отговор.“

Imbokodo проучване от фаза III (късен етап) сред различни популации и части на света вече е в процес на планиране.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here