Интернализираната хомофобия: „Не съм гей, значи нямам ХИВ.“

0
989
Хомофобия
Хомофобия

Първо и най-вече, ХИВ може да се случи на всеки и практически афектира най-различни общности. Милиони хетеросексуални хора по света живеят с ХИВ.

А сега по темата

Интернализираната хомофобия е феномен, който се изразява чрез предразсъдъци от страна на хомосексуални мъже спрямо самите себе си и  другите като тях. Наблюдават се дискомфорт и неодобрение спрямо собствената сексуална ориентация, което често води до отричането и/или пазенето и в тайна пред семейство, близки, приятели и обществото като цяло.

Интернализираната хомофобия може да има пагубни последствия в живота ти, ако я оставиш да го ръководи. Тя може да изиграе ключова роля във влошаването на твоето физическо и ментално здраве, както и цялостното да влоши твоето благосъстояние.

Не е нужно да се самоопределяш като гей, но ако се самоопределяш като мъж и сексуално те привличат предимно или само мъже, ти си предимно или само хомосексуален мъж. Наистина е толкова просто.

Ако отричаш своята хомосексуалност, ти отричаш своята сексуална ориентация, а това е потенциална рецепта за провал, който може да се материализира по десетки начини.

Ти не можеш да бъдеш себе си

Основният аргумент на много хомосексуални мъже (които уж не са хомосексуални) е: „това, което правя в леглото не му влиза в работата на никой и следователно съм дискретен“. Чудесно. Ти имаш правото да живееш живота си така, както пожелаеш. Но пропускаш нещо съществено: твоята хомосексуалност не се измерва само с това, което правиш в леглото.

Ако си хомосексуален, ти ще искаш повече, рано или късно. Ако се стигне до по-сериозни взаимоотношения с някого, вие ще прекарвате доста време заедно. Ще изникнат въпроси. Или първоначално или на по-късен етап, той може изобщо да не е съгласен да бъде представян пред всички като „един приятел“. Така един проблем ще доведе до втори и трети и е твърде вероятно или да скъсате или да имате силно не-здрава връзка, тип дисфункционално семейство, и да сте партньори, които почти не се понасят, но са заедно, защото е удобно.  

Трябва да си поговорим за ХИВ

Интернализираната хомофобия блъска хомосексуалния мъж в посоки и ситуации, в които има бързи, кратки, кой-от-къде-е удоволствия. Сценарии, в който рядко има диалог за сексуално здраве. Дори да го има, понякога той се изчерпва с глупавото „чист ли си?“ (не, не съм се къпал) и това е. Това са ситуации, в които гей мъжът може да прави секс без предпазни мерки с човек, който няма да види никога повече. Това е рецепта за инфектиране с ХИВ и рецепта за предаването му на други.

Дискретният, отричащ себе си хомосексуален мъж е по-вероятно да не чете за сексуално предаваните инфекции. Той ги нарича „полово предавани болести“ или „болестите“, той ползва „чист ли си?“ и вероятно никога не се е тествал за ХИВ.  

Има ли решение?

Има много решения. Живеем в 21-ви век. Независимо от проблемите в България, страната става по-отворена към еднополовите взаимоотношения. Ако не си готов да излезеш от килера, много важно е да имаш приятели като теб, с които можеш да споделяш всичко и на които можеш да разчиташ. Не се срамувай да говориш за секс с правилните названия. Тествай се за ХИВ и всички сексуално предавани инфекции на всеки три месеца, ако правиш секс с различни партньори. Ако живееш с ХИВ, започни терапия веднага. Освен съвременна и с малко или никакви странични ефекти, терапията е безплатна за всички.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here