Физически привлекателните гей мъже нямат сексуални инфекции?

0
791
Физически привлекателни гей мъже
Физически привлекателни гей мъже

Сексуалните взаимоотношения между хората са често доста повърхностни, регулярно краткотрайни и силно повлияни от външния вид. Тази тенденция е напълно валидна и за гей общността в България. Проучване, което е публикувано в The Journal for Sex Research установява, че гей и бисексуалните мъже са по-склонни да вярват, че физически привлекателните мъже е по-малко вероятно да имат сексуално предавани инфекции (СПИ).

Изследователи от Университета в Мериленд са анкетирали около 200 гей и бисексуални мъже, живеещи в САЩ.

На участниците са показани клипове на различни мъже, след което са помолени да ги класират въз основа на техния външен вид. След това, участниците са попитани поредица от въпроси за мъжете.

Въпросите включват:

„Колко вероятно е да искате секс за една нощ с този човек?“;  дали смятат, че даденият мъж има положителни черти за потенциален партньор, дали биха правили необезопасен секс с дадения човек и „Колко е вероятно да Ви бъде предаден ХИВ от този човек?“

Мъжете, които участниците в проучването определят като физически по-привлекателни, са оценени с по-малка вероятност да имат каквато и да е инфекция. Не само това, но участниците отбелязват, че е по-малко вероятно да използват презервативи с тях по време на секс.

Физически привлекателните халоефекти?

Изследователите приписват резултатите на т.нар. Халоефект (ефекта на ореола), за който е характерна тенденцията по асоцииране на положителни черти с физическа привлекателност, дори когато няма други доказателства в подкрепа на асоциацията.

„Възбудата, свързана с възприеманата физическа привлекателност, особено в контекста на сексуален контакт, може да отмени намеренията за използване на презервативи“, казва д-р Том Надаржински пред Gay Star News.

„Въпреки това, резултатите от това изследване показват специфична пристрастност в мисленето, че сексът с привлекателна личност може да бъде по-малко рискован, което е малко вероятно да бъде точно. Освен това физическата привлекателност е силно субективна, следователно тя не може да бъде надежден фактор за определяне на ХИВ статус.“

Припомняме на всички, че сексуално предавани инфекции не дискриминират по външен вид, раса, пол или други физически принадлежности и черти. Тоест, физически привлекателните гей мъже, по които си падаш, може да имат разнородни инфекции.

Абсолютно всеки човек е изложен на риск от заразяване със сексуално предавани инфекции по време на необезопасен орален, анален или вагинален секс. Следователно, тестването на всеки 3 или 6 месеца за всички инфекции е силно препоръчително.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here