Нестандартното в гей секса защо често се определя като „перверзии“?

0
1313
Перверзии
Перверзии

Колко често в Grindr или Romeo изниква въпросът: „Някакви перверзии?“. И след известно време чат, да се окаже, че човекът задаващ въпроса си пада по секс на открито, фистинг, или писинг. Тези практики са перверзии?

Перверзии и пак перверзии

Когато се говори конкретно за секс, появата на термина „перверзен“ не е рядкост. Но идеята, че сексът, по който даден човек си пада и е успоредно определен от самия него като перверзия, не е ли странна? Все пак определението за перверзия в контекста на секс е:

„сексуално поведение, което се счита за ненормално и неприемливо“.

Тоест, самият човек, който ползва термина „перверзии“ за сексуални практики, които харесва, смята, че прави ненормални неща? В контекста на неговата свободна воля, сам дава такова определение за нещата, по които си пада? Нужно ли е да ги определя като „перверзии“? Не е ли по-логично да каже: „хей, аз си падам по фистинг“, примерно?

Мислим ли за себе си, когато говорим?

Ползвайки думата „перверзия“, не си ли бием автогол, асоциирайки се с етикет, който хетеро-нормативното и често хомофобско общество иска да ни залепи така или иначе? Освен това, по презумпция, не следва ли заключението, че всичко, което е малко или много по-различно от общоприетата норма, е перверзия? Сексът между мъже? Това че си гей? Двама гей мъже, които си падат по фистинг и правят фистинг, перверзни ли са, или просто правят секса, който знаят, че им харесва?

Важни определения

Има по-конкретни дефиниции, които можем да ползваме. Дефиниции, които добре описват част от нещата, които много гей мъже имат предвид, когато говорят за „перверзии“ и „перверзен ли си?“.

Определения на Cambridge dictionary:

ФЕТИШ

„сексуален интерес към предмет или част от тялото, различни от половите органи”

КИНК

“необичайно, странно и вероятно вълнуващо, особено по начини, включващи необичайни сексуални актове”.

И „фетиш“ и „кинк“ вече регулярно се употребяват като категории в платформите за запознанства и по-ясно, по дефиниция, насочват към т.нар. „перверзии“, за които не малко гей мъже говорят.  

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here