Резултати от първата анкета за хора, живеещи с ХИВ в България

0
1048
Анкета за живеещите с ХИВ в България
Анкета за живеещите с ХИВ в България

Сърдечни благодарности на Младежката ЛГБТ организация „Действие“ , фондация Билитис, Sofia Pride, фондация Сингъл Степ, Фест на ЛГБТИ общностите, разарХИВирай се, Никол Николова, Владислав Петков и всички други, които помогнаха в подготовката, осъществяването и разпространяването на първата анкетата за хора, живеещи с ХИВ в България, които получават антиретровирусна терапия (АРТ).

Най-вече искаме да благодарим на всички хора, живеещи с ХИВ в България, които попълниха нашата анкета. Всяка добре планирана цел е провалена такава, ако хората, към които е насочена, не се отзоват. Вие се отзовахте.  

В периода 6-15 май 2019 година, като част от своята #HIVandME кампания, фондация АЙВЪР осъществи първата по рода си анкета за хората, живеещи с ХИВ, които получават антиретровирусна терапия (АРТ) на територията на България. Анкетата бе попълнена от 111 респонденти или 8% от получаващите антиретровирусна терапия 1 391 лица към 30 октомври 2018. Попълването на анкетата бе анонимно. Анкетата беше достъпна само в електронен вариант.

На база на консултациите, които фондация АЙВЪР провежда с ХИВ-позитивни пациенти, приемащи АРТ, са установени конкретни проблеми, които са представени под формата на 10 становища в анкетата. Най-често срещаните оплаквания са в сферата на лекарства (наличност и изписване), тестуване и резултати от тестуване, както и качеството на застъпничество за ХИВ-позитивни пациенти.

За да прочетеш пълния доклад, описващ резултатите, кликни тук

Какво ни казаха хората, живеещи с ХИВ в България?

Респондентите одобряват всяко едно от изложените десет становища в анкетата с мнозинство от над 80%.

Над 82% от респондентите смятат, че:

  • трябва да се създаде лекарствен резерв от минимум шест месеца
  • е необходимо в България да са налични всички препоръчителни еднотаблеткови антиретровирусни режими
  • резултатите от кръвните контроли трябва регламентирано да могат да се получават по телефон
  • трябва да има ясна информация кой е представителят на хората, живеещи с ХИВ, в Министерството на здравеопазването и как да се свържат с него

Над 83% от респондентите смятат, че:

  • болничният шестмесечен протокол за подновяване на терапията на пациента трябва да отпадне
  • резултатите от кръвните изследвания трябва да са готови за по-малко от две седмици

Над 84% от респондентите смятат, че:

  • пациентите в стабилно състояние трябва да получават рецепти за период от 6 месеца

Над 86% от респондентите смятат, че:

  • изписването на терапията трябва да включва резерв от лекарства, покриващ месеците от по 31 дни

Над 89% от респондентите смятат, че:

  • тестът за резистентност към ХИВ медикаментите трябва да е задължителен преди започването на терапия и преди смяна на терапия

Над 90% от респондентите смятат, че:

  • пациентите, които получават рецепти за период от три месеца, трябва да могат да разчитат на това регулярно изписване на медикаменти през три месеца

Следователно, на основание чл.18 ЗНА, на 18 септември 2019 г., Младежката ЛГБТ организация „Действие“ и фондация АЙВЪР входирахме писмо-предложение до Министъра на здравеопазването, Експертен съвет по ХИВ/СПИН и СПИ и Омбудсман за среща, на която да се обсъдят реални действия по промяна на Наредба 34 от ноември 2005 г. и други съответни нормативни актове и/или правила, които се отразяват на живота, здравето и лечението на хората, живеещи с ХИВ, съобразно с резултатите от анкетата.  

Ще ви държим в течение.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here