Самотата и ХИВ | вземи съзнателното решение да си помогнеш

0
869
Самотата и ХИВ
Самотата и ХИВ

Самотата и ХИВ – често срещана комбинация

Самотата е навсякъде около нас, а и както вече сме споменавали, България не се държи особено мило с гей мъжете. Нещата могат да приемат по-неприятен развой, ако в рамката влезе и ХИВ. Независимо от твоя ХИВ статус, трябва да възприемеш факта, че като гей мъж, ти си нормален и заслужаваш равни права и отношение. Но ако си разбрал, че имаш ХИВ, направи най-важното и започни прием на антиретровирусна терапия (АРТ) веднага. Не го отлагай. Твоят живот и здраве зависят от АРТ. Придържай се към АРТ максимално стриктно като избереш най-удобното за теб време от деня и си навий аларма, която да те подсеща, че трябва да си изпиеш таблетката/ите. Самотата и ХИВ са контролируеми.

Уважавай себе си и разбери, че животът с ХИВ е нещо нормално

Запомни факта, че ХИВ е едно от най-добре контролираните хронични заболявания. Не само в България, но и в много развити западни държави масата хора е все още силно необразована относно ХИВ. Мнозинството продължават да не са наясно с факта, че ХИВ-позитивен човек, който се придържа към своята терапия, ще има толкова дълъг и продуктивен живот, колкото човек без ХИВ. Вирусът в твоето тяло е достигнал неоткриваемо ниво. Ти си безопасен за своите сексуални партньори, дори ако не се ползват презервативи. Не представляваш опасност за медицински персонал.

Сподели с приятел/и

Кои са най-близките ти приятели? До каква степен им имаш доверие? Не позволявай на ХИВ да контролира и определя живота ти. Сподели, че живееш с ХИВ, дори да е само с един твой приятел. Споделяйки новината, направи сметка да изясниш, че ХИВ не е СПИН, че си здрав и най-вече, ако вече си почнал терапия и си с Неоткриваем ХИВ, се похвали, че всичко е под контрол и ще продължава да бъде.

Сподели със семейство/роднини

От семейство до семейство има разлика, но не е арогантно от твоя страна да предположиш, че твоето семейство те обича и иска да бъдеш здрав и щастлив. Прецени добре своите отношения с твоите родители и роднини. Почти сигурно е, че имаш поне един член на семейството / фамилията, който ще приеме новината за твоя ХИВ статус нормално и ще се превърне в незаменима опора за теб. Това ще ви направи и по-близки.

Живей открито

Ако си в ситуация, в която започваш регулярни срещи с някого и знаеш, че няма да е просто секс, опитай да поговориш с него относно ХИВ и знанията му за ХИВ. Кажи му за науката относно Н=Н. Дай пример със себе си, че животът с ХИВ е нещо нормално.

Спортувай

Физическата активност намалява усещането за самота. Спортуването не е лек срещу самотата, но определено е по-добре с него, отколкото без него.

Ходи на кино/театър

Изкуството разпуска. Пресъздаването на конфликт в дадена продукция ти помага да се докоснеш до най-различни проблеми и да погледнеш своите собствени по друг начин. Различната гледна точка може да те накара да разбереш, че няма смисъл да се притесняваш и страхуваш относно това, че живееш с ХИВ.

Запознай се с други гей мъже, живеещи с ХИВ

Самотата и ХИВ не са уникално явление. Има много хора, които са в същата ситуация. Напълно възможно е да получиш най-силна подкрепа и разбиране от други гей мъже, живеещи с ХИВ. Това са моментите, в които е възможно да си най-малко самотен или да не изпитваш никаква самота, защото е напълно вероятно да паднат всички задръжки и да успееш да споделиш всичко, което имаш нужда да споделиш с хора като теб.

Помисли за терапевт или психолог

Професионалната помощ, която практикуващ и сертифициран психолог или психотерапевт може да предостави, е незаменима за много хора. Тази професионална помощ е особено важна, ако нещата в живота ти са ужасно заплетени и ХИВ статусът ти допълнително ги усложнява.

Бъди нащрек за непрофесионални организации и групи за взаимопомощ

Самотата и ХИВ не бива да са катализатор за неразумни решения. Както вече сме отбелязвали, ти и твоят ХИВ статус сте по-важни от съмнителни групи за взаимопомощ, водени от неправителствени организации, които си търсят бройка за да се хвалят пред донори и да печелят финансиране. Ако някой се опитва да те убеди, че трябва да станеш част от дадена група за взаимопомощ, това е червен флаг, че неговите намерения / намеренията на организацията, не са безкористни. Ти си много по-важен от бройка в резюмето на дадена организация. Неетично е твоят ХИВ статус да бъде ползван за трамплин към финансиране.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here