COVID-19 възпрепятства ваксините срещу ХИВ

0
892

Мрежата за проучвания на ваксини срещу ХИВ (HVTN) издаде актуализация за състоянието на основните научни дейности, касаещи траекторията по създаването на ваксини срещу ХИВ по време на COVID-19 ограниченията.

Наложените заради пандемията рестрикции създават проблеми и за разнообразието от клинични проучвания по света.

Чрез прочуванията HVTN 704 / HPTN 081 и HVTN 705 / HPTN 085 учените искат да разберат дали широко неутрализиращото антитяло, известно като VRC01, може да предотврати заразяването с ХИВ. Те се провеждат в 11 държави, сред които са Южна Африка, Швейцария и САЩ. Ръководството на проучванията решава да преустанови всички бъдещи вливания на антитялото, като определи, че вече са дадени достатъчно дози на участниците. Учените ще продължат да следят хората, които са получили дозите, евентуално използвайки дистанционни методи за проследяване.

Imbokodo

Imbokodo прочуването, известно още като HVTN 705 / HPX2008, стартира през 2017 г. в пет африкански държави сред жени на възраст от 18 до 35 години. Проучванията на конкретната ваксина, ще зависи от емидемиологичната ситуация на съответната държава, както и районите в нея. В определени случаи, поставянето на нужните дози от ваксината може да бъде замразено за определено време.

Mosaico

Mosaico прочуването, известно още като HVTN 706 / HPX3002, се осъществява в Америка и Европа сред гей, бисексуални и други мъже, които правят секс с мъже и транссексуални хора. Проучването замразява всички нови посещения за скрининг, записване и ваксинация до 1 май. Тази пауза ще бъде преоценена във времето.

Uhambo

Uhambo прочуването, известно още като HVTN 702, спря да дава нови дози от съответната ваксина през февруари 2020 г., след като беше установено, че ваксината не е ефективна в предпазването от заразяване с ХИВ.

COVID-19 пандемията доказва, в реално време, че светът е много по-взаимосвързан отколкото милиарди хора предполагат. Една лесно предаваема вирусна инфекция, като SARS-CoV-2, очевидно може да забави и/или да замрази живота на всички.