ChemSex, хепатит C и самотата на гей мъжете

0
1014

Какво е ChemSex?

Употребата на психоактивни вещества по време на секс е често срещана практика сред гей/би мъжете в САЩ, Европа и България. Мнозина все още не знаят какво е ChemSex и/или опасностите, свързани с тази практика.

Гей мъжете, самотата и наркотиците

Мнозина гей/би младежи и мъже са изпитали, или все още изпитват срам, репресия или потискане заради своята сексуална ориентация, нужди и желания. Следователно, за тях е лесно да намерят приветстваща свобода в опияняващия ефект и намалени задръжки, до които води употребата на наркотици по време на секс.

Най-употребяваните вещества?

Трите наркотика, участващи основно с Chemsex, включват кристален мет (известен още като лед), мефедрон и GHB / GBL. Тези лекарства се използват самостоятелно или в комбинация чрез смъркане, поглъщане или инжектиране интравенозно (slamming).

Употребата на тези вещества може да накара човек да се почувства незабавно привлекателен, сексуално ангажиран и свързан с всички.

Въпреки това, както при всяка употреба на наркотици, хубавите усещания може бързо да се превърнат в крайно неприятни и да доведат до сериозни здравни и финансови неприятности.

Често срещани последици след употреба на психоактивни вещества:

Халюцинации, параноя, безпокойство, психоза, прекомерно изпотяване, сърцебиене, когнитивно увреждане, импотентност, повръщане, припадъци, кома, смърт

Пристрастяването към ChemSex

Най-очевидният риск, заради практикуването на ChemSex, е да станеш физически зависим от едно или повече от веществата. Тези продукти са силно пристрастяващи и могат да причинят трайна вреда на тялото и мозъка. В допълнение, натрапчивата ангажираност в сексуалната активност може лесно да доведе до сексуална зависимост, а обсесивната проверка на телефона за свързване с други като теб и/или реакции, може допълнително да доведе до цифрова зависимост или пристрастяване. Това са реални и сложни разстройства, които изискват лечение и ангажираност на индивида за успешното им преодоляване. Гей общността реално страда заради зависимости като ChemSex.

Хепатит C и ChemSex често ходят ръка за ръка

Гей и бисексуални мъже, които правят ChemSex, са в:

 • 9 пъти по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с хепатит С
 • 5 пъти по-голяма вероятност да бъдат диагностицирани с ХИВ
 • 4 пъти по-голяма вероятност за заразяване със сексуално предавани инфекция (СПИ).

Трябва да се отбележи, че сексът за дълги периоди създава ожулвания, порязвания и разкъсвания, чрез които инфекциите могат по-лесно да влязат в тялото.

Как да разбера, че съм прекалил с Chemsex?

 • Пропускам работа или други отговорности
 • Не мога да се отскубна от правенето на ChemSex
 • Имам сексуално предавана инфекция (СПИ)
 • Инжектирам наркотици
 • Предозиране
 • Депресия
 • Психоза
 • Самоубийствени мисли

Ако правиш (или си правил) ChemSex, силно препоръчително е да се тестваш за хепатит C.

Тествай се анонимно и безплатно за хепатит C навсякъде в България

Можеш да се изследваш анонимно и безплатно за хепатит C тук

За хепатит C вече има лек!