Хепатит C: тройно по-високо разпространение сред гей/би мъжете

0
876

В сравнение с общото население, хепатит С вирус (HCV) е значително по-често срещана инфекция сред гей/би мъжете. По-конкретно, сред гей/би мъжете, които живеят с ХИВ, както и при ХИВ-негативните, които приемат PrEP, отчитат от NATAP.

Представяйки своите открития на Международната конференция за СПИН (AIDS 2020), която се проведе виртуално миналата седмица, изследователи от Университета на Нов Южен Уелс и Световната здравна организация са извършили систематичен преглед и мета-анализ на честотата на хепатит C сред гей/би мъжете, сравнено с общото население.

Преглеждайки проучвания, публикувани между 2000 и 2019 г., разследващите откриват 196 релевантни документи за техните цели.

Като цяло 6,3% от ХИВ-позитивните гей/би мъже в проучванията са имали и хепатит C, както и 1,4% от ХИВ-негативните.

Повечето от данните идват от проучвания, проведени в Европа и Америка. Разпространението на хепатит C сред ХИВ-позитивните спрямо ХИВ-негативните гей/ми мъже е съответно 5,6% срещу 0,6% в Европа, 9,4% срещу 1,7% в Америка. Разликата между честотата на разпространение на хепатит C според ХИВ статус е силно статистически значима в Европа и Америка.

Общо 45,6% от гей/би мъжете, които наскоро са употребявали инжекционни наркотици, имат хепатит C, както и 30,2% от тези, които някога са ползвали такива наркотици, и 2,7% от тези, които никога не са прибягвали до инжектиране на наркотици.

В сравнение с честотата на разпространение на хепатит C в общата популация, честотата на разпространение е била 3 пъти по-висока сред гей/би мъжете като цяло, 6,4 пъти по-висока сред ХИВ-позитивните и 1,5 пъти по-висока сред ХИВ-негативните.

За хепатит C има окончателен лек!

В България вече са налични всички терапии, които окончателно изчистват тялото от хепатит C вирус.

Скъпоструващият лек за хепатит C е безплатен за всички здравноосигурени лица в страната.

Тествай се анонимно и безплатно за хепатит C вирус тук

Твоят резултат е положителен? Лекът се предлага в тези 13 клиники