АЙВЪР иновации: достъпни PrEP и PEP срещу ХИВ в България

0
1342

Октомври 2019 година АЙВЪР извести България, че хапчето, което предпазва от ХИВ инфекция – PrEP, вече се продава в определени аптеки в София, Пловдив и Варна.

Пролетта на 2020, също по инициатива на фондация АЙВЪР, за първи път в България започнаха да се изписват PrEP и PEP (двете различни профилактики, които предпазват от ХИВ) по канален ред в Пловдив и София.

Grindr4Equality бързо подкрепи чудесните новини, като информира всички потребители на Grindr, най-ползването приложение от гей/би младежи и мъже в България, с pop-up съобщения:

Интересът не закъсня. Фондация АЙВЪР извърши стотици консултации свързани с PrEP и PEP, като резултат от разпространението на новината.

Бърз ефект от PrEP и PEP и намалено разпространение на ХИВ?

По данни на Министерството на здравеопазването, за втора поредна година новите ХИВ случаи в България прогресивно намаляват. Фондация АЙВЪР спекулира, че в частност, това се дължи на факта, че в България вече има лесно достъпен PrEP, както и PEP.

Какво е PrEP?

PrEP (пре-експозиционна профилактика) предпазва успешно от ХИВ инфекция. Профилактиката може да се приема всеки ден, както и „само при нужда“ – в зависимост от това как и колко често правиш секс. За детайлна информация относно PrEP, кликни тук.

Какво е PEP?

PEP (пост-експозиционна профилактика) задължително трябва да започне да се приема до 72 часа, най-късно, след рисков секс. Терапията трябва да се пие всеки ден в продължение на 4 седмици.

Как да се сдобия с PrEP или PEP?

Двете профилактики могат да бъдат изписани от всеки практикуващ лекар в България. Задължително се тествай за ХИВ, хепатит B и всички други сексуално предавани инфекции преди да започнеш прием на PrEP.

АЙВЪР лидерство в сферата на ХИВ и най-добри практики

Други организации в България, които се занимават с ХИВ, бързо се възползваха от прокарания път от АЙВЪР и интегрираха методи за изписване на PrEP в дейностите си. Това е чудесен пример за мултиплициране на иновативни практики, извоювани от една организация и след това приложени от други.