АЙВЪР иновации: как да стигнем НУЛА нови ХИВ инфекции сред гей/би мъжете?

0
633

На 25-ти май 2020 фондация АЙВЪР стартира инициативата #HIVplanZERO. В същността си, кампанията представлява първият електронен наръчник на български, който кратко и ясно помага на гей/би младежите и мъжете в страната да разберат кой ХИВ превантивен метод е най-подходящ за тях.

Каква е целта на #HIVplanZERO?

Информиране на всички гей/би младежи и мъже относно факта, че в България вече са налични всички методи за достигане до нула нови ХИВ инфекции в гей общността:

  • PrEP
  • PEP
  • Антиретровирусна терапия за хората, живеещи с ХИВ (водеща до Неоткриваем = Непредаваем ХИВ)
  • Кондоми

#HIVplanZERO по време на PRIDE месец

Кампанията е съпроводена от иновативно видео, обясняващо различните анти-ХИВ опции. Анимацията направи своя дебют през юни – световният PRIDE месец:

Сериозен интерес към различните методи за борба с ХИВ

Дигиталният наръчник, който можеш да разгледаш, като кликнеш тук, се радва на огромен интерес. Към днешна дата, линкът е посетен над 3 400 пъти. Средната продължителност на престой в наръчника е 22 секунди – достатъчно време за прочит на кратката информация относно анти-ХИВ опцията, която ти върши работа.

Видеото, което разяснява наръчника, е изгледано над 14 800 пъти във Facebook.

Какво въздействие има тази кампания?

По данни на Министерството на здравеопазването, новите ХИВ случаи прогресивно намаляват в България. В частност, това е заради мащабната национална дигитална кампания #HIVplanZERO.

Инициативата продължава

От началото на ноември 2020, #HIVplanZERO вече има и компонент за безплатно и анонимно тестване за ХИВ в над 180 центъра в България.