Европа каза „ДА“ на ХИВ терапията от само 6 дози годишно

0
779

На 21-ви декември 2020, Европейската агенция по лекарства официално даде зелена светлина на антиретровирусна терапия (АРТ) под формата на инжекции с удължено действие.

Инжекциите съдържат cabotegravir, продукт на ViiV Healthcare и rilpivirine, продукт на Janssen.  

Единствената държава, която към този момент прилагаше инжекциите, е Канада.

Революция за хората, живеещи с ХИВ

Вместо прием на лекарства всеки ден (365 дози в годината), иновативната терапия под формата на инжекции, ще се прилага един път месечно (12 дози годишно) или един път на два месеца (6 дози годишно).

Терапия под формата на инжекции с удължено действие е научен пробив, несъмнено. Но „пробив“ би бил термин, който не може добре да опише как тази нова терапия драматично ще промени начина на живот на хората, които живеят с ХИВ.

Край на:

  • аларми и напомняния чрез телефона
  • носене на таблетки, когато излизаш или пътуваш
  • притеснения дали можеш да пътуваш с терапията си до определени държави, дали трябва да я сложиш в ръчен багаж или не
  • забравени таблетки или цели опаковки в момент на бързане
  • изпуснати дози
  • зависимост от калории преди прием на терапията

Инжекциите с удължено действие ще предоставят цялостно оптимизиране на начина на живот за пациента с ХИВ. Онези рутинни минути, по едно и също време, всеки ден, без изключение (за някои хора обвързани със задължително хранене) са на път да придобият нов смисъл, по-лежерен и спокоен смисъл.

Подобрено придържане към терапията

Има пациенти, които не успяват да бъдат съвсем стриктни с приема на таблетки всеки ден и по едно и също време. Поставянето на инжекция веднъж на два месеца ще подобри придържането към терапията. Единственото нещо, за което пациентът трябва да внимава, е да не изпусне своя час в клиниката.

Кога в България?

В зависимост от темпото на въвеждане на новата терапия в българския позитивен лекарствен списък, инжекциите с удължено действие могат да се очакват в България през май месец 2022 или май месец 2023.