ХИВ стигма | защо вече 40 години сочим с пръст гей мъжете?

0
1060
ХИВ стигма
ХИВ стигма

Когато говорим за ХИВ стигма, винаги трябва да си припомняме, че проблемът не е в хората, които живеят с ХИВ, а в обществото. Вече 40 години политици, и да, за съжаление и доктори, непрестанно наплашват хората по света със СПИН. През всичките тези години ХИВ/СПИН е като изкуствено залепена сянка, следваща всеки гей мъж на планетата. Едва през 2016-та, когато експерти започват да говорят за силата на “неоткриваем” ХИВ, нещата започват да се променят. Но тази промяна се случва изключително бавно.  

Какво е ХИВ и какво е СПИН?

ХИВ (човешки имунодефицитен вирус) е инфекцията, която може да доведе до СПИН (синдром на придобитата имунна недостатъчност). ХИВ-позитивен човек, който започне терапия достатъчно рано и се придържа към нея, си гарантира добро здраве. Този човек никога няма да има СПИН.

ХИВ стигма – какво я подхранва и защо таргетираме гей мъжете?

Насаждането на страх от СПИН, вместо логични разговори за ХИВ, не е единственият проблем. Исторически СПИН непрестанно е свързван с анален секс, употреба на наркотици и предлагането на секс услуги. Като резултат се създава ненужно тежка атмосфера около всеки разговор за секс. Основна жертва в началото на ХИВ/СПИН епидемията са гей мъжете. В последствие става ясно, че ХИВ определено се предава и чрез вагинален секс. Тоест, хетеросексуалните хора също са изложени на реален риск от заразяване с ХИВ.

Неоткриваем ХИВ е и Непредаваем ХИВ (Н=Н)

Придържането към антиретровирусната терапия (АРТ) – поддържащото лечение за ХИВ – гарантира добро здраве и качество на живот. Освен това, АРТ смъква количеството ХИВ до т. нар. „неоткриваемо“ ниво в кръвта. Когато човек, който живее с ХИВ регулярно отчита неоткриваем вирусен товар, той вече има непредаваем ХИВ статус. С други думи, този човек не може да предаде ХИВ по време на секс, дори ако не се ползват кондоми или PrEP/PEP. Н=Н е научен консенсус за който активно се говори в България от края на 2017-та година насам. Това вече са повече от 4 години.

ХИВ стигма – ще се преборим с нея, когато всеки човек знае своя статус

Единственият начин да разбереш своя ХИВ статус е тест за ХИВ. Изследвай се безплатно и анонимно за ХИВ на повече от 180 адреса в България. Кликни ТУК, за да си харесаш място.