PrEP против ХИВ чрез инжекция. Защо това променя всичко?

0
609
PrEP против ХИВ
PrEP против ХИВ

На 20-ти декември 2021-ва година САЩ одобриха PrEP против ХИВ, който се прилага чрез инжекции веднъж на два месеца. Сравнено с пиенето на PrEP таблетки всеки ден или „само при нужда“, новата схема е революция в борбата с ХИВ, защото драматично оптимизира приема.

Какво е PrEP?  

PrEP (pre-exposure prophylaxis) е профилактика, която ако се приема по предписание, те предпазва успешно от ХИВ (само от ХИВ). Подобно на хапчетата против забременяване, PrEP овластява човека, който го приема. Благодарение на PrEP не се налага да се съобразяваш с това, дали кондомът се скъсал / изхлузил и дали изобщо е бил поставен.

Как ще се прилага новият PrEP против ХИВ?

Новият медикамент съдържа иновативната молекула cabotegravir. В самото начало се поставят две инжекции, приложени с интервал от един месец, а след това на всеки два месеца. Съществува опцията да се започне перорален cabotegravir в продължение на четири седмици преди преминаване към инжекциите. Все още няма данни кога Европейската агенция по лекарствата ще одобри PrEP под формата на инжекции.   

По-малко дози = по-добро придържане към PrEP = по-малко ХИВ

Докато PrEP е безспорна иновация в борбата срещу ХИВ от 2012-та година насам, трябва да се отбележи, че профилактиката не е перфектна. Пиенето на таблетки не е идеална схема за хората, които неволно изпускат дози. Пропуснатите дози PrEP на свой ред повишават риска от заразяване с ХИВ. Тази ситуация драматично се променя с новата инжекционна форма на PrEP, защото поставянето на инжекцията осигурява защита от ХИВ за два месеца напред. Два месеца, в които не се налага да пиеш таблетки. С тази нова схема много гей/би мъже просто ще трябва да спазят своя насрочен час за поставянето на новата доза два месеца по-късно. Като резултат, ефективността на PrEP ще се повиши, а новите ХИВ инфекции ще намалеят. 

PrEP може да се приема само от ХИВ-негативни хора

Единственият начин да разбереш своя ХИВ статус е да се изследваш за ХИВ. Направи го безплатно и анонимно на повече от 180 места в България. Натисни ТУК за да си харесаш адрес.