Той ми каза: „аз съм чист“. Сега защо имам ХИВ?

0
888
Защо имам ХИВ
Защо имам ХИВ

Много гей мъже в България и по света, които получават положителен резултат за ХИВ, си задават резонния въпрос „защо имам ХИВ?“. Част от хората в общността стигат до логичното заключение, защото разбират, че всички действия имат последствия. Други – започват да сочат с пръсти и да ръсят обвинения.

„Защо имам ХИВ?“ – защото той вероятно не е знаел, че има ХИВ

Голям брой от случаите на предаване на ХИВ инфекция се случват, защото заразеният не знае, че има ХИВ. В първите няколко седмици след инфектиране, количеството вирусен товар е много високо. Понякога е няколко милиона вирусни копия в милилитър кръв. Този първоначален етап на инфекцията е най-рисковият за предаване на ХИВ на друг партньор. По сексуален път много хора се заразяват с ХИВ именно от човек, който съвсем наскоро е бил инфектиран, но не го знае.

„Защо имам ХИВ?“ – защото ти съзнателно си правил рискован секс

Ако си от хората, на които им е достатъчно да чуят „аз съм чист“ (особено от непознат в Grindr), за да правят анален секс без предпазни мерки, проблемът е в теб. Съзнателно си взел решението да правиш секс без защита на базата на нещо, което някой е казал. Игнорирайки факта, че ХИВ се предава лесно чрез анален секс, ти сам се поставяш в ситуация, резултатът от която може е да изключително неприятен.   

Защото хората лъжат

Човечеството лъже регулярно, за разнообразни неща, откакто съществува. Този механизъм на поведение е ежедневен. Хората лъжат в своите СиВи-та за работа, за своята възраст, за своята сексуална ориентация. Следователно, изобщо не е странно, че някой би излъгал за ХИВ. Но човек, който казва „аз съм чист“, а реално е с ХИВ, вероятно вече е с Непредаваем ХИВ статус. Ако той попада в категорията „неоткриваем ХИВ = непредаваем ХИВ“, благодарение на придържане към лечението, той не може да те зарази с ХИВ. Тоест, дори да излъже за своя статус, секс без кондом с него не може да те изложи на риск от инфектиране с ХИВ.

Ти и твоите гей/би приятели искате да разберете дали имате ХИВ?

Тествайте се. Само тестът за ХИВ може да ви даде информация за вашите ХИВ статуси. Избери си адрес, като кликнеш ТУК.