За първи път жена вероятно е излекувана от ХИВ, чрез иновация

0
491
Излекувана от ХИВ
Излекувана от ХИВ

Съществуват два известни случая на излекуван ХИВ досега. Определен като  „берлинският пациент“, Тимъти Рей Браун живее без ХИВ в продължение на 12 години, но умира през 2020 г. от рак. През 2019 г. Адам Кастилехо, „лондонският пациент“, е излекуван от ХИВ, което потвърждава, че случаят на Тимъти Рей Браун не е случайност. И двамата мъже са имали не само ХИВ, но и онкологично заболяване. Те получават изключително рискови и животозастрашаващи трансплантации на костен мозък от донори, имащи генетичната мутация, която блокира ХИВ инфекция. Вече разполагаме и с данни за жена, която вероятно е била излекувана от ХИВ.  

С един куршум, два заека – жената е имала ХИВ и левкемия  

Жената е диагностицирана с ХИВ през юни 2013 г. Антиретровирусните лекарства контролират нейната ХИВ инфекция. През март 2017 г. жената е диагностицирана с остра миелогенна левкемия, която налага лечение. През август същата година тя получава трансплантация на стволови клетки чрез нов метод с кръв от пъпна връв. Нейните лекари съчетават манипулацията с кръв от донор с мутацията, която блокира навлизането на ХИВ в клетките. Пациентката решава да прекрати антиретровирусната терапия 37 месеца след трансплантацията. Повече от 14 месеца по-късно, липсват признаци за наличие на ХИВ в кръвните ѝ изследвания. Не само това, но дори няма откриваеми антитела на ХИВ и изглежда, че тя е излекувана от ХИВ.  

Излекувана от ХИВ чрез метод, включващ кръв от пъпна връв?

Жената е от смесен етнически произход и е третият човек, който вероятно е излекуван от ХИВ. Иновацията в нейния случай е методът, а именно трансплантация, включваща кръв от пъпна връв. Кръвта от пъпна връв е по-широко достъпна от конвенционалните стволови клетки, които обикновено се използват при трансплантации на костен мозък.  

Това може ли да прерасне в лек за всички хора, живеещи с ХИВ?

Трансплантацията на костен мозък не е реалистична възможност за повечето пациенти с ХИВ, защото те нямат онкологични заболявания. Такива трансплантации са силно инвазивни и рискови и обикновено се предлагат само на хора с рак, при които са изчерпали всички други възможности за спасяване на живота им.  

Как мога да разбера, дали имам ХИВ?  

Единствено и само чрез тест за ХИВ. Изследвай се още сега. Кликни ТУК за да си харесаш адрес за безплатно и анонимно тестване.