Пътуване с ХИВ терапията – какво трябва да знам?

0
505
Пътуване с ХИВ терапията
Пътуване с ХИВ терапията

Често срещано притеснение сред хората, живеещи с ХИВ е какво да правят със своята терапия, когато пътуват извън граница. Пътуване с ХИВ терапията е неизбежно за всеки пациент, който желае да посети друга държава. Стриктното придържане към антиретровирусната терапия (АРТ) гарантира на пациента оптимално здраве.

Пътуване с ХИВ терапията – съобрази часовата разлика

ХИВ терапията е препоръчително да се приема по едно и също време всеки ден. Следователно е нужно да провериш каква е часовата разлика между България и държавата, за която пътуваш. Ако например посещаваш Обединеното кралство, трябва да съобразиш, че държавата е с часово време от два часа назад спрямо България. Тоест, ако приемаш твоята ХИВ терапия в 9:00 българско време, докато си в Обединеното кралство, трябва да я приемаш в 7:00 местно време. Можеш да използваш този световен часовник, за да сметнеш разликата между българското време и часовата зона на държавата, която искаш да посетиш. Също така, направи сметка, че си взел достатъчно количество лекарства, които ще покрият целия престой в другата държава. Ако приемаш повече от една таблетка дневно, внимавай да не забравиш да вземеш количества от всички опаковки.  

Гранична проверка на ХИВ терапията  

При пътуване с ХИВ терапията в Европейския съюз, едва ли би имало проблем относно носенето на терапията в твоя ръчен багаж. За оптимална сигурност обаче, препоръчително е да имаш писмо от твоя лекуващ лекар (докторът, който ти изписва ХИВ терапията). Този документ трябва кратко и ясно да описва, че лекарствата в твоя ръчен багаж са живото-поддържащи и се приемат всеки ден. Има държави с неясни правила относно пътуващите хора, живеещи с ХИВ и тяхната терапия. Следователно, ако имаш каквито и да е чуденки, можеш да се свържеш с посолството на конкретната държава за оптимална яснота. Също така, има и държави, като Русия, с дискриминационни политики спрямо пътуващи ХИВ-позитивни хора. Посети този линк, за да разбереш повече за различните ограничения.