Европа одобри ХИВ инжекция с рекордна ефикасност от 6 месеца

0
764
ХИВ инжекция
ХИВ инжекция

Новата ХИВ инжекция, за сега, е само за пациенти с резистентен ХИВ

На 22-ри август 2022-ра година Европейската комисия одобри ленакапавир  – първата по рода си ХИВ терапия, която може да се прилага само два пъти в годината. Ленакапавир разрушава ХИВ капсида (конусовидната обвивка), която обгражда вирусния генетичен материал и основните ензими. Лабораторни изследвания показват, че новата молекула пречи на множество етапи от жизнения цикъл на ХИВ. Тъй като действа различно от съществуващите лекарства, ленакапавир остава активен срещу ХИВ, който е развил резистентност към други антиретровирусни медикаменти. Иновативната ХИВ инжекция към този момент може да бъде ползвана само от пациенти, които живеят с резистентен ХИВ. Тоест, ХИВ-позитивни хора, които нямат терапевтични проблеми, свързани с резистентност, за сега няма да имат достъп до 6-месечната инжекция.

Тази ХИВ инжекция няма да елиминира приема на таблетки

Към този момент антиретровирусната терапия винаги е тройно или поне двойно комбинирана, за да бъде ефективна. За голямо съжаление, ленакапавир все още няма еднакво дълготраен партньор – поне още една друга молекула, която да се прилага веднъж на 6 месеца – с който да бъде комбиниран. С други думи, пациентите, които ще имат право да се възползват от тази иновативна терапия, ще трябва да продължат да приемат поне едно хапче всеки ден. Липсват данни дали ленакапавир може да бъде прилаган като монотерапия за ХИВ-позитивни пациенти, но вече текат проучвания за неговата употреба като ПрЕП (PrEP).

Какви иновативни терапевтични опции имат хората, живеещи с ХИВ в България?

В Европа от повече от година са одобрени инжекциите каботегравир/рилпивирин, които се прилагат веднъж на 2 месеца. За разлика от ленакапавир, тези инжекции напълно освобождават пациента от прием на таблетки. Тоест, от доста време насам в Европа съществува опцията пациенти с ХИВ да преминат на терапевтичен режим, който изисква прием от само 6 дози годишно. За голямо съжаление обаче, все още няма никаква яснота, кога инжекционната каботегравир/рилпивирин терапия ще дойде в България.