ХИВ лечението | Защо това е най-овластяващата превенция?

0
557
ХИВ лечението
ХИВ лечението

От всички налични съвременни методи за превенция, ХИВ лечението на инфекцията продължава да е единственото средство, доближаващо се до 100% успеваемост. Все още няма данни, че човек, който живее с ХИВ, но е с неоткриваем вирусен товар, е предал вируса по време на секс. 

ПрЕП е революция, но ХИВ лечението като превенция е по-голямата революция

Години наред ПрЕП позволява на милиони гей и бисексуални мъже по света да се наслаждават на секс без страх. ПрЕП овластява ХИВ-негативния човек, но лечението като превенция овластява всички. ХИВ-позитивен човек с неоткриваем вирусен товар не може да зарази сексуален партньор, който не ползва ПрЕП, или ПЕП, или кондоми. Лечението като превенция, само по себе си е достатъчна защита против ХИВ. Не само това, но статистически, неоткриваемият вирусен товар продължава да е най-успешната анти-ХИВ мярка (да, дори по-ефективна от ПрЕП и кондоми). Кликни ТУК за повече информация.   

Н=Н не е информация от вчера!

Неоткриваем ХИВ = Непредаваем ХИВ (Н=Н) е официално признат научен консенсус от 2018 година. Вече повече от четири години знаем, че започването на и придържането към антиретровирусна терапия (АРТ) помага и на ХИВ-позитивния, и на ХИВ-негативния партньор. Човек с ХИВ, чиито вирусен товар е под 200 копия не може да предаде вируса по време на секс. Успоредно с това, този човек е здрав и живее с непредаваем ХИВ.

Защо гей общността не говори редовно за лечението като ХИВ превенция?

Независимо от тази значима информация, гей общността в България продължава да е масово необразованата относно научните факти. Гей и бисексуалните мъже в приложенията за запознанства все още регулярно дискриминират ХИВ-позитивни хора от собственото си обкръжение. Сякаш се затвърждава тенденцията, че е по-добре изобщо да не се говори за теми, които се считат за табу. Ако някой случайно отвори темата за ХИВ-позитивен статус, това често води до игнориране, отбягване или блокиране на човека. Българската гей общност регулярно критикува широкото общество за това, че е назадничаво. Но когато става дума за ХИВ, инфекцията, която диспропорционално афектира същата общност, наблюдаваме идентичната назадничавост, която уж критикуваме.