Световната здравна организация препоръчва ПрЕП от 6 дози годишно

0
482
Световната здравна организация
Световната здравна организация и ПрЕП

Нов документ на Световната здравна организация съветва за глобален достъп до дългодействащ каботегравир (CAB-LA) като ПрЕП за превенцията на ХИВ.

Защо новите ПрЕП препоръки на Световната здравна организация са важни?

Борбата с ХИВ/СПИН в световен мащаб не е достатъчно успешна. Усилията за превенция на ХИВ са в застой и има 1,5 милиона нови инфекции през 2021 г. – същото като през 2020 г. Следователно са нужни иновативни методи за драстичното предотвратяване на нови ХИВ случаи. Такава иновация е именно инжекционният ПрЕП, който се състои от само 6 дози годишно. Световната здравна организация публикува нови насоки за употребата на дългодействащ инжекционен каботегравир (CAB-LA) като PrEP за ХИВ. СЗО призовава държавите да обмислят тази безопасна и високоефективна опция като превенция за хора със значителен риск от заразяване с ХИВ. Насоките ще подкрепят страните, когато планират въвеждането на CAB-LA като част от цялостен подход към превенцията на ХИВ. САЩ одобриха и вече прилагат дългодействащия каботегравир като ПрЕП.

Как действа инжекционният ПрЕП и защо е толкова успешен?

CAB-LA е интрамускулна инжекция и предоставя нова, дългодействаща форма на PrEP. Първите 2 инжекции се прилагат през 4 седмици, последвани от инжекция на всеки 8 седмици. Доказано е, че CAB-LA е безопасен и високоефективен и сред гей/би мъже и транс жени  (проучването HPTN 083). Данните установяват, че употребата на CAB-LA води до 79% относително намаление на риска от ХИВ в сравнение с перорален (таблетков) PrEP, където спазването на ежедневния прием на лекарства често е предизвикателство. Установено е също, че дългодействащите инжекционни продукти понякога са предпочитани в проучвания, изследващи ПрЕП предпочитанията в общността. Ключова причина за тези предпочитания, може да бъде драстичното намаляване на дозировката. ПрЕП под формата на таблетки трябва да се приема или всеки ден, или по схемата 2-1-1 (4 таблетки в рамките на няколко дни). Сравнено с таблетките, инжекционният каботегравир се състои от само 6 дози годишно.