Фалшиво негативен ХИВ тест – какво по-лошо от това?

0
956
Фалшиво негативен ХИВ тест
Фалшиво негативен ХИВ тест

Какво по-лошо от това да имаш фалшиво негативен ХИВ тест? Тоест, ти реално имаш ХИВ, но тестът ти казва, че нямаш ХИВ. Фондация АЙВЪР получава разнородни сигнали от хора, които са били в такава ситуация. Това е многопластов проблем с много сериозни последствия.

Фалшиво негативен ХИВ тест – що е то? 

От самото начало на своето съществуване, фондация АЙВЪР получава сигнали от хора, живеещи с ХИВ, които са имали фалшиво негативен ХИВ тест. Във всеки един от случаите става дума за масово прилаганите бързи ХИВ тестове с боцкане по пръста. Как се доказва това? В един от случаите, пациентът вече е имал СПИН – финалната фаза на ХИВ. Тоест, той със сигурност е имал ХИВ от поне няколко години. Независимо от това, същият човек има негативен бърз тест за ХИВ в рамките на последните 12 месеца. Той разбира, че има ХИВ, защото го изследват за вируса преди операция. Тестът в болницата е от четвърто поколение и осъществен чрез венозна кръв. Според други два сигнала, хора с наскоро потвърдени ХИВ положителни статуси от Националната референтна лаборатория по HIV, решават да направят експеримент и си пускат бързи тестове за ХИВ след това. Тестовете и на двамата са с негативен резултат. 

Здравната машина в България и по света агресивно промотира бързите ХИВ тестове – това редно ли е?

Какви са последствията за човек, който реално има ХИВ (или дори вече СПИН), но получава фалшиво негативен резултат за ХИВ? Последствията могат да са смъртоносни. Ако даден човек се инфектира с ХИВ, тества се 6 месеца след случая, но получава фалшиво негативен резултат от бързия тест за ХИВ, той живее с идеята, че няма ХИВ. След теста, този човек (както и много други хора) може да реши, че вече няма да прави секс без предпазни мерки. Като резултат, той стига до заключението, че няма смисъл повече да се тества за ХИВ. Лицето дори може да започне моногамна връзка след фалшиво негативния ХИВ резултат. Минават години. Здравето му драстично се влошава, защото той не е започнал прием на ХИВ терапия. Човекът преминава през огромно количество доктори, харчи маса пари, хаби своето време, енергия и ментално здраве, но не разбира какво му има. Ако този човек случайно не попадне в ситуация, в която някой до го посъветва все пак отново да си направи тест за ХИВ, той може да умре от СПИН-свързано заболяване.  

Кои са най-точните безплатни ХИВ тестове в България?

Тествай се за ХИВ с най-точните безплатни ХИВ тестове в България и то във всяко кътче на страната. Това са тестовете от четвърто поколение, които успоредно изследват и за ХИВ антиген и за ХИВ антитела. Кликни ТУК, за да си харесаш удобна за теб локация.