Болен сте от СПИН, няма как да Ви оперираме…

0
1119

Четвъртото интервю в седмицата на Световния ден за борба с ХИВ/СПИН ни запознава с Искрен. Той споделя своя крайно горчив опит с фалшиво негативен бърз тест за ХИВ, шокиращата СПИН диагноза и безкрайно ценната подкрепа от неговото семейство и приятели.

АЙВЪР: Що е то живот с ХИВ в България?

ИСКРЕН: Дори не знам откъде да започна. Смее се. Животът с ХИВ може да бъде напълно нормален. Зависи как даденият човек приема нещата. За съжаление все още има стигма относно ХИВ и СПИН. Хората продължават да не правят разлика между двете. Това вероятно ще продължи докато не се открие лек за ХИВ, както и ваксина за ХИВ. Отделно, много хора все още виждат ХИВ като „болестта на гейовете“. Аз лично не съм открито ХИВ-позитивен пред всички, но семейството ми знае и имам тяхната подкрепа. Може би това допринася, за да имам един нормален начин на живот. Семейството ми знае за моя ХИВ-положителен статус още от самото начало. Майка ми беше с мен, когато аз разбрах, че имам ХИВ. Смятам, че когато човек се крие, и от семейството и от приятелите, това доста променя начина му на живот. В моя случай, това разбиране, което получих от моето семейство може би ме разтовари от камъните, които иначе щях да нося дълго време сам.

АЙВЪР: Тоест, ти си казал на цялото твое семейство?

ИСКРЕН: Не. Нито на цялото мое семейство. Нито на всички мои приятели. Казах го само на хората, които са ми присърце и които значат нещо за мен. Което не е малко.  

АЙВЪР: Изобщо не е малко. Дори май има възможност да си малцинство в това отношение сред хората, които живеят с ХИВ в България.

ИСКРЕН: Да, за жалост го забелязвам с други познати. И не само за ХИВ статус, аз виждам как на гей хората около мен, и по-малки и по-големи от мен, им е трудно да разкрият своята сексуална ориентация пред свои роднини.

АЙВЪР: Как определяш своята сексуална ориентация?

ИСКРЕН: Ами… Ъм…

АЙВЪР: Сложен въпрос?  

ИСКРЕН: Сложен е въпросът, защото в България като кажеш, че си бисексуален, много хора почват да казват „абе моля ти се, не се прави, ти си си чист педал, ти си гей“.

АЙВЪР: Наистина?

ИСКРЕН: Да. Дори хора от ЛГБТ общността правят такива коментари за бисексуалните. Мои приятели и познати от общността правят такива коментари. Между другото, когато става дума за момиче, тогава е ОК, тя може да бъде бисексуална, но ако говорим за момче, тогава идват тези коментари.

АЙВЪР: На колко си?

ИСКРЕН: На 35. Навършени. Смее се.

АЙВЪР: Как се инфектира с ХИВ?  

ИСКРЕН: Не мога да кажа кога е станало или да посоча човека, но явно е било секс без предпазни средства. Според мен е било секс с момче. Но няма как да съм сигурен. Разбрах за своя ХИВ статус когато вече бях в сериозна връзка с момче. Съответно и двамата разбрахме, че сме с ХИВ. Не мога да знам дали е било от него или от преди това. Но и двамата с него приехме нещата и не сме се обвинявали един друг. Иначе причината, поради която се стигна до тестването за ХИВ е, че тогава бях с друго сериозно заболяване. Това беше началото на 2015-та година. Нещата вече бяха доста зле. Бях минал редица антибиотици и три или четири различни лекари. Накрая ме пратиха в една от големите столични болници, където казаха, че единственото, което могат да направят е да ми махнат сливиците. Работата е там, че за да те приемат за операция, ти правят всички кръвни изследвания.

АЙВЪР: Включително и ХИВ?

ИСКРЕН: Именно.

АЙВЪР: Питаха ли те, дали могат да те тестват за ХИВ?

ИСКРЕН: Предупредиха ме, че ще ме тестват. Но тогава аз дори не съм си помислял, че може да стане нещо такова. Тоест да имам положителен резултат за ХИВ. С мен? Как? Аз съм безсмъртен. Смее се. Единственото нещо, за което тогава бях адски бесен, е начинът по който ми го сервираха. Лаборантката, дори не лекарят, ми каза „Болен сте от СПИН, няма как да Ви оперираме.“

АЙВЪР: Болен сте от СПИН, няма как да Ви оперираме?

ИСКРЕН: Да. Лаборантката от лабораторията. И това на всеослушание в коридора и пред майка ми, докато минават разни хора. Но никой поне не се заслуша. Надявам се. Смее се. Изгубих представа за времето. Все едно светът спира и аз почвам да си мисля „майка ми е до мен, тая ли новина да мисля, майка ми ли да мисля, която разбира за целия ми начин на живот досега, който е довел точно то тази ситуация в този момент (продължава да се смее), в коридора, че синът и е…“

АЙВЪР: Но ето, ти сам потвърждаваш презумпцията, която се носи в обществото, че само при определени хора се случва. Реално много хетеросексуални хора имат ХИВ.  

ИСКРЕН: Да, да! Разбира се. Но в България, понеже е една доста назадничава страна, ХИВ продължава да се категоризира като гей болест. Което е адски жалко и адски тъжно.

АЙВЪР: След като ти разбра, по този начин, за своя ХИВ статус, след това и твоят приятел се е тествал, така ли?  

ИСКРЕН: Да.

АЙВЪР: Добре. Ако по такъв грозен и брутален начин не ти бяха сервирали новината пред майка ти, ти щеше ли да и кажеш след това, че имаш ХИВ и че си бисексуален?  

ИСКРЕН: Много пъти съм си мислил над този въпрос и честно казано не мога да ти дам отговор. Не мога да съм обективен. Може би, бих си замълчал. Но погледнато от сегашната гледна точка, ако си бях замълчал, щеше да е много жалко. Разбирам, усещам и предпочитам предимството тя да знае, както и част от семейството и приятелите ми да знаят пред това никой да не знае. Просто разликата е огромна. Разликата е като с това, да си направиш (или не) твоето излизане от килера пред семейството.

АЙВЪР: Какво стана след като разбра, че си ХИВ-позитивен?

ИСКРЕН: Отидох до отделението в Инфекциозна болница, където ми казват, че моите CD4 клетки са 20!

АЙВЪР: 20?!

ИСКРЕН: И ми казват, че аз това нещо го имам от години. Жената ми каза „вероятно го имате от 10 години“, и аз не мога да го асимилирам. Не го приемах, защото знаех си здравословното състояние, правех си тестове за ХИВ редовно, но от тези тестове дето ги правят по центровете, боцкат те по пръстчето и ти казват.

АЙВЪР: Тоест, не е бил ХИВ тест с кръв от вената?

ИСКРЕН: Не е бил с кръв от вената, просто защото аз никога не съм мислил, че има разлика между тези тестове.

АЙВЪР: Чакай малко. Последният ти тест за ХИВ, преди този наложен върху теб тест в началото на 2015-та, кога беше?

ИСКРЕН: Шест месеца или година по-рано.

АЙВЪР: Шест месеца или година по-рано си имал негативен бърз тест за ХИВ?

ИСКРЕН: Да.

АЙВЪР: Май има голяма вероятност този бърз ХИВ тест да е бил фалшиво негативен?  

ИСКРЕН: Разбира се. Както се оказа в последствие, че доста от тези тестове с това боцкане на пръстчето са бошлав тестове. Как да го кажа… някакви такива измислени и не знам кой въобще ги прави.

АЙВЪР: Но това е брутално, защото ти като наистина си бил само с 20 CD4 клетки, това шест месеца или година по-рано да си имал негативен бърз тест за ХИВ, това е много… нечестно спрямо теб и твоето здраве, защото много хора разчитат на тези тестове, а след това се оказва, че не просто имат ХИВ, а разгърнат стадий на СПИН.

ИСКРЕН: Много е нечестно. И нямаше как да приема това, което тогава те ми сервираха, че съм само с 20 клетки и че съм с това заболяване от 10 години. Дори 5 да са, едва ли не „ти си пълен боклук и не си се изследвал“.

АЙВЪР: Те са ти намекнали нещо такова?  

ИСКРЕН: Всъщност, те ми казаха едва ли не „Сам сте си виновен“, „Вие сте се докарали дотук“ и такива. Аз започнах, разбира се, спор с тях. Няма как.

АЙВЪР: Каза ли им „тестът ми за ХИВ от преди шест месеца или година е негативен“?  

ИСКРЕН: Да, да, казах им, че съм си правил изследвания. Но реакцията им беше „Ами тва е положението, ако искате вярвайте, ако искате не“. И всъщност, в момента, в който ми казват, че съм с 20 CD4 клетки и че съм от 10 години ХИВ-позитивен и много зле и че това е моят начин на живот и аз съм си го избрал, ми казват „Ние трябва да Ви приемем тук в отделението за да Ви лекуваме, защото Вие сте много зле“.

АЙВЪР: Хоспитализация?

ИСКРЕН: Хоспитализация, която трябва да е минимум 1 месец.

АЙВЪР: Тоест, ти си лежал в Инфекциозна болница 1 месец?

ИСКРЕН: Може би 2 или 3 седмици. Реално можех да лежа там по-малко време, но реално се бях предал психически от цялата каша, която бях сътворил със себе си.

АЙВЪР: Но аз не съм съгласен. Ти казваш, че си имал негативен бърз ХИВ тест година преди това. И тук идва проблемът относно качеството на тези тестове. Защото това човек да се тества с тези тестове, те да са негативни, но шест месеца или година по-късно да се окаже, че той е само с 20 CD4 клетки, тоест СПИН. Това е…  

ИСКРЕН: Да, за жалост е така. Ако някой, някога, по някакъв начин ми беше казал, че има огромна разлика между венозния тест за ХИВ и този, който се прави с боцкане по пръста, никога нямаше да си правя бързи тестове за ХИВ и винаги щях да си правя венозни. Просто наистина не можех да приема, че имам само 20 шибани CD4 клетки, както и коментара, че имам ХИВ от 10 години. Нищо не ми е пречело да си правя веднъж годишно платен венозен ХИВ тест. Но аз съм се успокоявал с бързите тестове. Затова се обвинявам. И така. Смее се   

***

За да прочетеш първата лична история, кликни ТУК; за втората лична история, кликни ТУК; а за третата – ТУК

Ти не знаеш своя ХИВ статус? Тествай се безплатно и анонимно с ХИВ тест от четвърто поколение (антиген и антитела) в над 200 лабораторни обекта в България. Кликни ТУК за да си харесаш адрес.  

Фондация АЙВЪР е единствената организация със 100% фокус върху здравето на гей/би мъжете в България.

Това интервю е проведено от Явор Конов, председател на фондация АЙВЪР. Името на интервюирания е променено с цел запазване на неговата анонимност.