ХИВ статус – как да го комуникирам с моите роднини по празниците?

0
616
ХИВ статус
ХИВ статус

ХИВ не е специално мероприятие, което заслужава внимание само в определи дни от годината. Ако живееш с ХИВ, ти живееш с ХИВ всеки ден, без изключение. Твоят ХИВ статус може често да се усеща като досада, тежест, тайна, или дори срам или травма. Катализатор за разрешаването на описаната ситуация обаче, можеш да бъдеш единствено и само ти. Идват коледните и новогодишните празници. Това е период, в който е почти сигурно, че ще прекараш известно време с част от твоята фамилия. 

Мога ли да говоря за своя ХИВ статус с поне част от роднините?

По-вероятно е твоето семейство и роднини да те обичат. Следователно, те искат да имаш щастлив и спокоен живот. Това е възможно само когато си напълно свободен да бъдеш себе си в компанията на хора, които те разбират. Не подценявай капацитета за съчувствие на част от твоите роднини, защото той често е огромен. Също така, не си мисли, че на възрастен роднина, който вероятно има хронично заболяване, ще му е толкова трудно да разбере какво е “поддържащо лечение за ХИВ”. Достатъчно гей и бисексуални мъже споделят с фондация АЙВЪР, че след като най-накрая са разкрили своя ХИВ статус пред член/членове на семейството, ответната реакция е силно подкрепяща. Дори често получават въпроса “Защо не ми каза по-рано?”.   

Онзи момент, когато ставаш от коледната трапеза и отиваш в друга стая, за да си изпиеш ХИВ терапията. Тайно

Всеки човек, който живее с ХИВ, е бил в такава ситуация, независимо дали е било коледна вечеря, обяд с приятели, или случайна закуска с някой. Въпросът “Какво пиеш?”, когато се налага да си изпиеш таблетката пред някой, е брутален, ако човекът не знае, че си ХИВ-позитивен.

Горкият аз

Самосъжалението няма как да ти помогне. То може единствено да ти припомня неприятни неща относно твоя ХИВ статус. Напомни си позитивните неща. Ти приемаш съвременна терапия, която има минимални или никакви странични ефекти. Ще живееш толкова дълго, колкото хората, които нямат ХИВ. Също така, живееш в ерата на Неоткриваем = Непредаваем. Не можеш да предадеш вируса по сексуален път, дори ако не ползваш кондоми. Припомни си всички тези факти, относно живота с ХИВ в България през 2022. След това си помисли добре, не е ли време най-накрая да кажеш на мама тази Коледа?