Пролетта дойде – изследвай се за ХИВ веднага щом можеш

0
501
Изследвай се за ХИВ
Изследвай се за ХИВ

Пролетният сезон започна. Това означава, че сексуалният порив на много гей и бисексуални мъже (и не само) ще бъде ускорен. Предпази и себе си и своите настоящи и бъдещи сексуални партньори – изследвай се за ХИВ.

Правиш анален секс с различни партньори? Изследвай се за ХИВ

По сексуален път ХИВ се предава най-лесно чрез анален секс без предпазни мерки. Предпазните мерки включват:

  • Кондом (презерватив)
  • ПрЕП (пре-експозиционна профилактика)
  • ПЕП (пост-експозиционна профилактика)
  • Неоткриваем ХИВ статус на ХИВ-позитивен партньор (неоткриваем ХИВ = непредаваем ХИВ)

Изследвай се за ХИВ, ако си правил анален секс с някой (независимо дали като активен, пасивен или и двете), но не е била приложена нито една от гореспоменатите предпазни мерки.  

Нямам симптоми – защо ми е да се тествам за ХИВ?

При голямо количество хора, които са инфектирани с ХИВ, не се наблюдават симптоми, които някой би разграничил като съществени. Следователно, голямо количество фактически ХИВ-позитивни хора в България и по света не знаят, че имат ХИВ. Първо и най-вече, това е вредно за тяхното собствено здраве. На второ място, това е опасно за всички техни сексуални партньори.

Къде мога да се тествам безплатно за ХИВ?

Можеш да се тестваш безплатно и анонимно за ХИВ на повече от 200 обекта на територията на България. Кликни ТУК, за да си избереш удобен за теб адрес.

Резултатът от твоя ХИВ тест е негативен?

Направи сметка да остане негативен, като от сега нататък регулярно правиш секс с предпазни мерки. Ако съзнателно искаш да правиш анален секс без кондом, силно препоръчително е да започнеш прием на ПрЕП. Натисни ТУК, за да разбереш как можеш да се сдобиеш с тази профилактика.  

Твоят ХИВ тест е положителен?

Всичко ще бъде наред. С ХИВ се живее толкова дълго, колкото и без ХИВ. Необходимо е да започнеш прием на антиретровирусна терапия (АРТ). Това лечение е безплатно, а придържането към него ти гарантира, че ще имаш дълъг и продуктивен живот. Можеш да получиш ХИВ терапията в една от тези пет клиники.