Скъсан кондом по време на анален секс – какво да правя сега?

0
1074
Скъсан кондом
Скъсан кондом

Независимо дали презервативите се ползват правилно или не, случките на скъсан кондом по време на анален секс не са рядкост. В такива ситуации много гей и бисексуални мъже изпадат в паника. Други хора от общността си внушават, че всичко е наред. Нито едната от описаните две крайности не е редна.    

Скъсан кондом след анален секс – какво да правя?

В България вече е наличен ПЕП (пост-експозиционна профилактика). ПЕП е изключително ефективен в предпазването от ХИВ. Терапията се пие четири седмици и може да бъде закупена от няколко аптеки в София, Пловдив и Варна. Важното е терапията да започне да се приема най-късно до 72-рия час след скъсания кондом. Ако са изминали 72 часа от конкретния рисков секс, ПЕП вече не се препоръчва. За да се сдобиеш с рецепта за ПЕП, можеш да се свържеш с д-р Пешев на тел: 0885384831(всеки ден от 10:00 до 20:00).

Какви други опции имам след скъсан кондом?

ПЕП не е единственото решение в ситуациите на скъсан кондом след анален секс. Помисли добре до каква степен познаваш партньора, с който се е случил конкретният секс. Ако този човек открито е споделил с теб, че е ХИВ-позитивен, приема антиретровирусна терапия и е с постигнат неоткриваем вирусен товар, тогава ти нямаш нужда от ПЕП. Причината за това е, че хората с неоткриваем ХИВ не могат да предадат вируса по време на секс. Това е научен консенсус.

Партньорът, с който се скъса кондома, беше случаен

Ако става дума за случаен човек, който след скъсването на кондома не желае конкретно и ясно да ти отговори на няколко елементарни въпроса, тогава ползвай ПЕП.

Задай на партньора следните въпроси:

  • Какъв е твоят ХИВ статус?

Внимавай за: допустимите отговори са само негативен или позитивен. Ако той ползва изтърканата фраза “чист съм”, вместо “негативен” – това е лош знак.

  • Кога последно се тества за ХИВ (и може ли да ми покажеш резултатите)?

Внимавай за: отказ да ти покаже резултатите си и/или отказ да каже къде се е тествал (коя лаборатория или коя болница?) и/или отказ да сподели от кога е последният му ХИВ тест.

Все още не знаеш своя ХИВ статус?

Ако все още не знаеш своя ХИВ статус, силно препоръчително е да се изследваш. Можеш да се тестваш безплатно и анонимно за ХИВ на повече от 200 обекта на територията на България. Кликни ТУК, за да си избереш удобна за теб локация.