Заразяване с хепатит C | кемсекс и беърбек в гей общността

0
3760
Заразяване с хепатит C
Заразяване с хепатит C

Кемсекс и беърбек вълната в европейската и българската гей общност продължава да е неоспорим факт. Следователно, рискът от заразяване с хепатит C при определени гей мъже е съществен. Употребата на наркотици по време на секс се определя като кемсекс (chemsex). От друга страна, беърбек (bareback) най-често служи като нарицателно за незащитен анален секс.

Заразяване с хепатит C – за какво трябва да внимават гей и би мъжете?

• Споделянето на игли и спринцовки за инжектиране на наркотици представлява най-висок риск от заразяване с хепатит С във всяка ситуация.

• Общото ползване на пособия като сламки за смъркане на наркотици.

• Най-рисковата сексуална активност е незащитеният фистинг. Увреждането на кожата около ноктите, както и увреждането на лигавицата на ректума са често срещани явления по време на фистинга.

• Независимо дали си активен или пасивен, възможно е да се заразиш с хепатит С чрез анален секс без кондом (презерватив).

• Споделянето на контейнери за лубрикант и/или секс играчки също е рисковано (пример: по време на групов секс/оргия). Вирусът на хепатит С е доста устойчив и може да оцелее потенциално до 48 часа върху повърхността на секс играчка или в контейнерче с лубрикант.

Повишеният риск от сексуално заразяване с хепатит C под въздействието на наркотици се дължи на по-продължителния сексуален контакт и в резултат на повишената вероятност от кръвен контакт.

Тествай се безплатно за хепатит B и хепатит C

Ако през 2023-та навършваш 40, 45, 50, 55 или 60 години, твоят годишен профилактичен преглед включва безплатно изследване за хепатит B и C. За да се възползваш от тези изследвания, просто трябва да посетиш твоя личен лекар в рамките на годината. Когато си там, нужно е да кажеш: “пуснете ми годишния профилактичен преглед”. Дори не трябва да конкретизираш, че искаш безплатните тестове за хепатит. Те са автоматично включени в изследванията ти.