Какво направи фондация АЙВЪР за гей/би мъжете през 2023?

0
174
Фондация АЙВЪР през 2023
Фондация АЙВЪР през 2023

За трета поредна година фондация АЙВЪР осъществява най-мащабната програма за безплатно и анонимно изследване на ХИВ в България. Инициативата се осъществява на всички 200+ адреси на лаборатория РАМУС. ХИВ тестовете по програмата са от четвърто поколение. Те предоставят надежден резултат след рисков секс двойно по-бързо (на 45-и ден) от всички видове бързи тестове (на 90-и ден).

36 са положителните ХИВ резултати по програма АЙВЪР през 2023

През 2023-та година са осъществени 3543 ХИВ тестове във всички 28 области на България, като 36 от тях са положителни – идентичен брой на положителните проби от 2022. Позитивни ХИВ резултати са отчетени в 13 различни области на България. Три от тях са в изключително малки населени места, които не са областни градове и в които няма офис на Регионална здравна инспекция (РЗИ). 30 от положителните ХИВ резултати са при мъже, а другите шест са при жени. За ХИВ няма окончателен лек, но има поддържащо лечение. Терапията е безплатна за всички, не зависи от здравноосигурителен статус и се предоставя директно от Министерство на здравеопазването.

Информираност относно ХИВ, HPV, хепатит C и грип в гей общността

През 2023-та година, уебсайтът на фондация АЙВЪР е единствената платформа на български език, която на ежеседмичен принцип създава уникално информационно съдържание относно ХИВ, HPV, хепатит C, грип и други теми, касаещи здравето на гей/би мъжете и хората, живеещи с ХИВ. Фондацията обърна сериозно внимание на факта, че гей/би младежите и мъжете са диспропорционално афектирани от човешки папиломавирус (HPV). Следователно, организацията създаде партньорство с лекари, при които членове на общността могат да получат консултация и имунизация за HPV (кликни ТУК). Фондацията осъществи и първата за България противогрипна информационна кампания за гей/би мъже и хора, живеещи с ХИВ.  

Фондация АЙВЪР относно липсата на ПрЕП и ПЕП програма в България

България е една от малкото държави в Европа, в които ПрЕП и ПЕП не се предоставят безплатно. През 2023-та, по време на различни срещи с Министерството на здравеопазването, фондация АЙВЪР многократно повдигна темата относно липсата на национална програма за двете профилактики, които предпазват от ХИВ. ПрЕП (пре-експозиционна профилактика) и ПЕП (пост-експозиционна профилактика) са изключително ефективни методи за защита от ХИВ, но са скъпи и изключително трудно достъпни в страната.

Застъпничество за хората, живеещи с ХИВ

Организацията продължава да отбелязва нуждата от елиминиране на посещенията до ХИВ клиниките по немедицински причини. Хората, живеещи с ХИВ в България продължават да посещават своята клиника всеки месец, на всеки два месеца, или на всеки три месеца, просто за да получат рецепта за лекарства. По време на повечето от тези посещения, пациентите нито получават преглед/консултация от лекар, нито дават кръвни проби. Подобрение в тази сфера е възможно, ако по западен модел, клиниките започнат да изписват рецепти за период от шест месеца за пациентите в стабилно състояние. Друг вариант е оптимизация на клиниките с финансов ресурс, който ще им позволи да изпращат лекарства до адреси. Позитивна промяна в сферата на грижата за хората, живеещи с ХИВ от 2023 е новото ХИВ отделение в Инфекциозна болница София. Също така, болницата дигитализира резултатите за своите пациенти.

***

Фондация АЙВЪР е единствената неправителствена организация с обществено полезна дейност, която има 100% фокус върху здравето на гей мъжете в България.

Подкрепи ни с дарение по банков път:

  • фондация АЙВЪР
  • Обединена Българска Банка
  • IBAN: BG07UBBS80021075513240
  • BIC: UBBSBGSF
  • Основание за плащане: “дарение за фондация АЙВЪР”