ХИВ дискриминация и стигма – защо ги има?

0
269
ХИВ дискриминация
ХИВ дискриминация

Това да си ХИВ-позитивен днес, няма нищо общо с наложените представи за ХИВ от 80те и 90те години на 20и век. Качеството на живот на човек, който живее с ХИВ през 2024 се е подобрило драматично, дори на фона на 2014. За последните 10 години научихме, че ХИВ-позитивен човек, който се придържа към своята терапия, не може да предаде вируса по сексуален път (Н=Н). Също стана ясно, че ХИВ-позитивен човек с неоткриваем вирусен товар, който води здравословен начин на живот, може да очаква да живее толкова дълго, колкото човек, който няма ХИВ. Следователно, защо продължава да има ХИВ дискриминация и стигма в обществото?

“Не трябва да се говори за секс в училище”

Деца на 12-годишна възраст свободно гледат порно на своите смартфони. Но родителите на тези деца са скандализирани, ако в училище се говори за секс. Иначе казано, темата “секс” продължава да е срамна. Когато стане дума за анален секс или гей мъже, темата става още по-срамна. В България няма сексуално образование. В редките случаи, в които има тематичен час, не се говори за факта, че има хомосексуални и бисексуални хора. Тоест, когато случайно има сексуално образование в училище, то е хетеронормативно. В крайна сметка, след като сексът се третира като срамна тема, заболяванията като ХИВ, пряко свързани със секса, са още по-срамна тема. Така създадените необразованост и невежество са предпоставка за по-нататъшната стигма и дискриминация в обществото.

Лекарското невежество също води до ХИВ дискриминация

Медицински лица често не правят разлика между ХИВ и СПИН. Личните лекари и други специалисти рядко имат познания за ХИВ инфекцията. Много доктори в България продължават да говорят за това, че някой “има СПИН”, когато той реално има Неоткриваем ХИВ статус. На твърде много места продължава да се предлага “тест за СПИН”, независимо че това е тест за ХИВ антитела и/или ХИВ антиген. Тази необразованост рефлектира върху предлагането на медицински услуги. Не са рядкост случаите, в които на ХИВ-позитивен човек му се отказва медицинска помощ.

ХИВ дискриминация в гей общността

“Аз съм на PrEP, но ХИВ-позитивни да не ми пишат!”. Подобни изказвания се забелязват в приложенията за гей запознанства и през 2024. Ако наистина ползваш PrEP, ти си защитен от ХИВ, независимо от статуса на човека, с който правиш секс.