Фондация АЙВЪР отново повдига важни ХИВ въпроси чрез MSD School for Patients

0
736

На 30-ти септември 2020, за втори път в рамките на 12 месеца се състоя Patient Engagement & Patient Power форум, организиран от MSD България и CredoWeb.

Срещата се проведе в Rainbow Plaza и събра редица неправителствени организации от България и западните балкански държави, които се занимават с проблемите на пациенти с разнообразни хронични състояния.

По време на форума, фондация АЙВЪР отново напомни за редицата повдигнати въпроси към Министерството на здравеопазването през 2019, касаещи благосъстоянието на хората, живеещи с ХИВ, които са на лечение в България:

  • Все още няма създаден резерв от антиретровирусна терапия (АРТ)

Съществуващ резерв от медикаменти ще служи като буфер във всички онези моменти, в които има липса на конкретна ХИВ терапия (примери: проблеми с тръжни процедури по закупуване на лекарства, неочаквани ситуации като COVID-19 пандемията и др.)

  • Продължават да липсват лекарства

Ето причината, поради която трябва да има 6-месечен резерв от всички ХИВ терапии, които се изписват. Все още има пациенти, които остават без лекарства за ден, два или повече. Това е недопустимо.

  • Несъществуващата система за проверка на резултати

Много пациенти са принудени да посещават съответната ХИВ клиника специално за да си проверят резултатите. Това e ненужна загуба на време и реална подигравка, считайки факта, че живеем в 21-ви век.

  • Рецепти за 6 месеца

Кръвните контроли за вирусен товар са на 6 месеца. За пациентите в стабилно състояние с неоткриваем вирусен товар, няма медицинска причина за посещаване на клиниката по-често от един път на 6 месеца.

  • Неустойчиви рецепти за 3 месеца

Хората, живеещи с ХИВ в стабилно състояние, които вече имат право да получават и реално получават рецепти за ХИВ медикаменти веднъж на 3 месеца, не могат да разчитат на този режим на изписване, защото често има недостатъчна наличност на лекарства.

  • Какво се случва с Експертен съвет по ХИВ/СПИН и СПИ?

Вече почти 2 години не се знае какво се случва с Експертен съвет по ХИВ/СПИН и СПИ, към Министерството на здравеопазването, който на теория отговаря за благосъстоянието на хората, живеещи с ХИВ.

  • Липса на всички иновативни ХИВ медикаменти

В България все още липсват три от препоръчителните еднотаблеткови режими антиретровирусна терапия (АРТ).

Фондация АЙВЪР ще продължава да търси разрешение на всички тези проблематики.