Ваксина за хепатит C – изобщо съществува ли такава?

0
901
ваксина за хепатит C
ваксина за хепатит C

Съвременната наука ни е дала уникални привилегии, от ваксини за COVID-19, хепатит А и B, до антиретровирусната терапия за ХИВ. За съжаление обаче, все още няма ваксина за хепатит C.

Защо няма ваксина за хепатит C (HCV)?

Отговорът на този въпрос е научно обяснен от The Lancet. Има няколко причини, поради които разработването на HCV ваксина се оказа предизвикателство. Вирусът е генетично много разнообразен. Понастоящем са известни осем генотипа, всеки от които се различава с 30% в нуклеотидната последователност (за разлика от това, генотипите на хепатит В се различават само с 8%). HCV генотипите са допълнително класифицирани в около 90 подтипа с 15% вариация на последователността. HCV също умело избягва имунните отговори. Извън особеностите на самия вирус, разработката на ваксината за хепатит C се възпрепятства от липсата на ин витро и ин виво модели на инфекция.

Все пак, за хепатит C има окончателен лек

Все още няма ваксина за хепатит C, но за сметка на това, има окончателен лек, който напълно изчиства вируса от тялото. Лекът за хепатит C е наличен в България от 2016-та година. Терапията се приема под формата на таблети, които се пият между два и три месеца. Лекът за хепатит C е успешен в над 95% от случаите и към този момент, е единственият лек за хронична вирусна инфекция.

Кои са сексуално предаваните инфекции, за които има ваксини?

Не забравяй, че вече от години насам има ваксини, които изключително успешно предпазват от хепатит А и хепатит B, както и от HPV (човешки папиломавирус). Ваксинацията срещу тези три инфекции е най-добрият начин за предпазване от тях.

Все още не си се изследвал за хепатит C?

Ако не знаеш своя хепатит C статус, не чакай да се появят симптоми. В повечето случаи инфекцията протича незабележимо. Можеш да се тестваш анонимно и безплатно за хепатит C и ХИВ в над 180 лаборатории в страната. Харесай си място, като кликнеш ТУК.