Украйна и ХИВ | какво става с уязвимите по време на война?

0
985
Украйна и ХИВ
Украйна и ХИВ

На 24-ти февруари 2022-ра година Русия започна нахлуване с военна артилерия на множество места из цялата територия на Украйна – нейна съседна държава. Тези действия мигновено застрашават всички хора със здравословни проблеми в Украйна и ХИВ услугите в страната.

Украйна и ХИВ превенцията в период на война 

Повечето ХИВ дейности обикновено са силно централизирани. След като дори столицата на Украйна, Киев, е атакувана в момента, това означава, че всички услуги свързани с ХИВ/СПИН са изключително уязвими. Следователно, активността по непрекъснатост в изследването на ХИВ инфекция в момента стои под въпрос. С други думи, хора, които вероятно искат да узнаят своя ХИВ статус (отрицателен или положителен), в момента вероятно няма да могат. По този начин онези, които реално имат ХИВ, няма да разберат, че са инфектирани и като резултат, няма да започнат терапия.    

Каква е съдбата на хората, които вече живеят с ХИВ? 

Хората, които живеят с ХИВ трябва да приемат своята антиретровирусна терапия всеки ден, без изключение. Тоест, техният живот зависи от гарантиран и непрекъснат достъп до ХИВ терапията. В период на война, този достъп става изключително уязвим. Прекъсването на ХИВ терапията създава реалната възможност за развиване на резистентност към медикаментите, които пациентът е приемал до сега. Не само това, но след като вирусът отново се събуди (заради неефективна и/или прекъсната терапия) цикълът по разрушаване на имунната система е рестартиран.  

Украйна и ХИВ – какво казват UNAIDS?  

UNAIDS е Програмата на ООН за ХИВ/СПИН – една от водещите световни администрации в борбата срещу ХИВ от 1996-та година насам. Тяхното прессъобщение по темата добре описва спешната нужда от бърза реакция:

„На хората, живеещи с ХИВ в Украйна, им остават само няколко седмици антиретровирусна терапия, а без непрекъснат достъп (до тази терапия) животът им е изложен на риск. Стотиците хиляди хора, живеещи и засегнати от ХИВ в Украйна, трябва да имат непрекъснат достъп до животоспасяващи ХИВ услуги, включително превенция, тестване и лечение на ХИВ.” – Уини Бянима, изпълнителен директор на UNAIDS.