Изкъпах се веднага след рисков секс, това предпазва ли ме от ХИВ?

0
935
Рисков секс
Рисков секс

Когато сексуалното здраве се обсъжда в гей общността, терминът “чист” е винаги на челна позиция. Считайки факта, че в България липсва сексуално образование в училище, невежеството не е изненадващо. Но митовете, които кръжат около практикуването на рисков секс, както и страхът от ХИВ, са големи. 

Душ след рисков секс не измива ХИВ

Ако правиш анален секс без предпазни мерки и в процеса ХИВ проникне в твоето тяло, това е 1:0 за инфекцията. Но в такава ситуация ти не можеш да знаеш, дали имаш ХИВ. Не само това, но не съществуват тестове, които веднага могат да ти докажат, че си заразен. В този сценарий на рисков секс има хора, които си внушават, че като се изкъпят след секса, всичко ще е наред. Това е категорично грешно, защото ХИВ вече е в твоя организъм. Единственото правилно решение след рисков анален секс е до 72 часа (най-късно) да се започне прием на PEP (пост-експозиционна профилактика). PEP ще сложи край на процеса на инфекцията и ти ще бъдеш ХИВ-негативен.

Щом къпането не ме пази от ХИВ, какво да ползвам?

Има разнообразие от опции и комбинации, които те защитават от ХИВ. Независимо от това, добра практика е винаги да попиташ човека, с който би искал да правиш секс, кога последно се е тествал за сексуално предавани инфекции и за кои. Кондомите, използвани правилно, са класически начин да се защитиш от ХИВ. Но ако ти се прави анален секс без кондоми, най-добрата практика не е да ползваш PEP след всеки рисков секс, а предварително да изолираш риска. С други думи, най-добре е да започнеш да приемаш PrEP (пре-експозиционна профилактика). Можеш да приемаш PrEP преди и след секс, тоест, “само при нужда”, както и всеки ден. За повече информация кликни ТУК

Тестът за ХИВ е задължителен преди да започнеш прием на PrEP

Защото PrEP може да се ползва само от ХИВ-негативни хора. Тествай се безплатно и анонимно за ХИВ във всяко кътче на България, като посетиш ТОЗИ линк.