Ваксини за ХИВ-позитивни хора – какво се препоръчва?

0
601
Ваксини за ХИВ-позитивни хора
Ваксини за ХИВ-позитивни хора

“Живея с ХИВ, има ли препоръчителни ваксини за мен?” – е удачен и често задаван въпрос. Ваксинирането срещу голям брой смъртоносни и трайно осакатяващи заболявания е препоръчително за всички. COVID-19 препотвърди този факт през последни две години. Но препоръчителните ваксини за ХИВ-позитивни хора са много на брой и особено важни.

Ваксини за ХИВ-позитивни хора – първо какво трябва да направя?

Ако твоят ХИВ статус е официално потвърден като положителен, първо трябва да започнеш антиретровирусна терапия (АРТ). След това, чрез придържането към АРТ е нужно да изчакаш да достигнеш Неоткриваем вирусен товар. Ако си стриктен с приема на терапията, това обикновено се случва за по-малко от три месеца. Друг важен фактор е твоите тестове за брой CD4 клетки да отчитат над 200. Обсъди в детайли всички резултати с твоя лекуващ лекар от клиниката, в която се проследяваш. Също така, можеш и да поискаш копия на своите резултати. 

Всичко е в норма, кои ваксини ми трябват?

След като имаш потвърждение, че твоят вирусен товар за ХИВ е неоткриваем, а CD4 клетките са над 200, се запознай с препоръчителните ваксини за ХИВ-позитивни пациенти: 

  • SARS CoV-2 (COVID-19)
  • грип (ежегодно)
  • HPV – човешки папиломавирус 
  • хепатит А (HAV)
  • хепатит B (HBV)
  • пневмококи
  • менингит
  • варицела зостер (VZV)

Напълно възможно е да имаш имунитет за една или няколко от тези инфекции (варицела, хепатит А или хепатит B). За по-обстойна информация относно тестове за тези инфекции, ваксините и това как да се сдобиеш с тях, свържи се с твоя инфекционист. Това е лекарят в отделението, в което получаваш АРТ. Също така, можеш да обсъдиш тези ваксини и с твоя личен лекар.

Нямаш представа дали си ХИВ-негативен или ХИВ-позитивен?

Това са единствените две опции. Човек, който е ХИВ-позитивен има ХИВ, а човек, който е ХИВ-негативен, няма ХИВ. Единствено тест за ХИВ може да определи твоя статус. Изследвай се анонимно и безплатно за ХИВ на повече от 180 адреса на територията на България. Кликни ТУК, за да си харесаш удобен за теб адрес.