Какво трябва да знаеш относно теста за вирусен товар за ХИВ?

0
897
Вирусен товар
Вирусен товар

Тестът за вирусен товар за ХИВ измерва количеството ХИВ в твоята кръв. ХИВ е инфекцията, която причинява СПИН (синдром на придобитата имунна недостатъчност). СПИН и ХИВ често се използват за описание на едно и също заболяване. Но хората с ХИВ, които започнат прием на антиретровирусна терапия (АРТ) и се придържат към нея, никога няма да имат СПИН. 

За какво се използва тестът за вирусен товар за ХИВ?

ХИВ тест за вирусен товар може да се използва за да:

  • провери колко успешно ти действа назначената ХИВ терапия
  • проследи стадия на твоята ХИВ инфекция
  • постави диагноза ХИВ, ако смяташ, че може да си бил заразен наскоро

Тестът е скъп и се използва най-вече, когато е необходима бърза и/или окончателна диагноза. 

Защо имам нужда от тест за вирусен товар?

Изследването за вирусен товар на ХИВ е наложително за да потвърди предходен положителен тест за ХИВ (обикновено тест за антитела и/или антиген). След поставена диагноза и започване на терапия, вероятно ще бъдеш тестван за вирусен товар на всеки шест месеца. По този начин твоят доктор може да види колко добре действат назначените лекарства. Отделно, тестът за вирусен товар за ХИВ може да засече вируса до няколко дни след инфекция. При другите тестове за ХИВ трябва да минат седмици или месеци, за да покажат положителен резултат. 

Има ли нещо друго, което трябва да знам за вирусен товар за ХИВ?

Въпреки че няма окончателен лек за ХИВ, инфекцията може да се контролира чрез поддържаща терапия – антиретровирусна терапия (АРТ). АРТ може да смъкне вирусния товар до неоткриваемо ниво. Това означава, че количеството вирус е толкова ниско, че не може да бъде открито чрез специалния тест за вирусен товар. Благодарение на придържането към АРТ, пациентът с ХИВ води дълъг и здравословен живот.  

Правил си секс без предпазни мерки? 

Тествай се за ХИВ още сега. Можеш да се изследваш безплатно и анонимно на повече от 200 адреса в страната. Кликни ТУК за да си избереш удобен за теб адрес.