Фондация АЙВЪР 2022: 141 хепатит C и 36 ХИВ положителни резултата

0
589
Фондация АЙВЪР
Фондация АЙВЪР

През 2022-ра година, уебсайтът на фондация АЙВЪР (www.ivor.bg) бе единствената платформа на български език, която създаде уникално информационно съдържание относно ХИВ на ежеседмичен принцип. Правата на хората, живеещи с ХИВ, начините на предаване на ХИВ и стигмата относно ХИВ са част от ключовите теми, които фондацията засегна. Също така, през 2022-ра година продължи и програма АЙВЪР – най-мащабната кампания за безплатно и анонимно тестване за ХИВ и хепатит C в България. Програмата се осъществява на всички 200+ адреси на лаборатория РАМУС.

141 са положителните хепатит C резултати през 2022

Осъществените хепатит C тестове през 2022-ра година са 4989, като 141 от тях са положителни. Тоест 2.8% от направените тестове за периода 01.01.2022 – 31.12.2022 са позитивни. Положителни хепатит C (anti-HCV) резултати са отчетени в 24 (от 28) области в страната. Хората с положителни тестове за антитела на хепатит C са насочени към потвърждаване на резултата с PCR тест. България, както и Европа, изостава в борбата с хепатит C. Вирусът е една от основните причини за рак на черния дроб. За хепатит C вече има окончателен лек, който е безплатен чрез НЗОК и се приема между два и три месеца. 

36 са положителните ХИВ резултати по програма АЙВЪР през 2022

За разлика от хепатит C, за ХИВ няма окончателен лек, но има поддържащо лечение. Терапията е безплатна за всички, не зависи от здравноосигурителен статус и се предоставя директно от Министерство на здравеопазването. От 5007 осъществени ХИВ теста през 2022-ра година, 36 са позитивни. Това число не включва чуждестранните граждани, които вече са знаели, че живеят с ХИВ и са се свързали с фондация АЙВЪР за да получат подкрепа и насоки къде да продължат своята терапия на територията на България. Положителни ХИВ резултати са отчетени в девет различни области на България. Две от позитивните проби са в изключително малки населени места, които не са областни градове и в които няма офис на Регионална здравна инспекция (РЗИ). 33 от положителните ХИВ резултати са при мъже, а другите три са при жени. 

Подкрепа за фондация АЙВЪР

През 2022-ра година дейността на фондация АЙВЪР се осъществи с подкрепата на AbbVie България, Gilead Sciences Europe Ltd., Мерк Шарп и Доум България, Janssen – Pharmaceutical Companies of Johnson & Johnson, GlaxoSmithKline, Обществен борд на TELUS International Europe в България и други дарения.