Какво знаеш за маймунската шарка?

0
3856
Маймунската шарка
Маймунската шарка

Маймунската шарка е вирусна инфекция, чиито симптоми включват обриви, които може да са трудни за разграничаване от други подобни инфекции.  

Какви са симптомите на маймунската шарка?

Маймунската шарка често започва с комбинация от следните симптоми:

  • треска
  • главоболие
  • втрисане
  • умора / липса на енергия
  • подуване на лимфните възли
  • болки в гърба и мускулни болки
  • лезии на лигавицата и кожен обрив, които обикновено се развиват от един до три дни след началото на треската

Ако си инфектиран с маймунска шарка, можеш да развиеш симптоми до 21 дни след заразяването. Повечето хора с маймунска шарка ще получат обрив. Той може да изглежда като пъпки/мехури и да е болезнен и сърбящ. Обривът може да се открие навсякъде по тялото, но често се среща около гениталната и аналната област, както и по лицето, дланите на ръцете и стъпалата. Обривът остава инфекциозен, докато не се образува кора, коричките паднат и отдолу се образува нов слой кожа. Това може да отнеме няколко седмици, през които човекът трябва да се изолира, за да предпази другите. Ако имаш симптоми, които наподобяват тези на маймунска шарка, или си имал контакт с някой, който има маймунска шарка, препоръчително е да се консултираш с инфекционист. Можеш да си избереш специалист ТУК.

Защо постоянно се споменават гей и бисексуалните мъже, когато се говори за маймунска шарка?

През лятото на 2022-ра година са открити множество случаи на инфекцията в необичайни за нея страни. Идентифицираните случаи в самото начало са сред хора от общността на гей и бисексуалните мъже, които са имали скорошен сексуален контакт с нов партньор/партньори. Рискът не се ограничава до тази общност и маймунската шарка може лесно да зарази всеки човек, независимо от неговата сексуална ориентация.

Имаш съмнение, че си преболедувал маймунска шарка? Тествай се за ХИВ

Сексуално предаваните инфекции понякога вървят ръка за ръка. Не е изключено човек, който е преболедувал маймунска шарка, да има и друга инфекция, която се предава по сексуален път. Изследвай се за ХИВ с най-точните безплатни тестове в България. Кликни ТУК, за да си харесаш удобен за теб адрес. 

***

Инициативата #MPVandHIVbg се осъществява с подкрепата на Gilead Sciences Europe Ltd.