Няма възрастова група, за която грипът да не е опасен

0
326
Противогрипната ваксина
Противогрипната ваксина

Д-р Станимир Качешмаров е второ поколение общопрактикуващ лекар в град София. Има професионални интереси в областта на профилактиката и превенцията на социално значимите заболявания.

Здравните власти алармират, че през зимата можем да очакваме едновременно вълна от грип и ковид. Какво съветвате пациентите си, за да се предпазят?

За превенция на инфекциозните заболявания съвременната медицина предлага един единствен работещ механизъм и това е ваксинацията. Когато говорим в контекста на грипния вирус, това е ежегодната ваксинация с адаптирана за съответната година противогрипна ваксина. Съвременните ваксини съдържат четири щама, които се очаква да бъдат причинителите на грипа в предстоящата епидемия. А за грипна епидемия говорим на база данните от Южното полукълбо, които показват, че заболеваемостта клони и дори изпреварва тази, която е била в годините преди ковид. Затова можем и тази година да очакваме грипна епидемия в началните месеци на 2024, когато значителен брой хора могат да бъдат засегнати от грип.

Лесно ли убеждавате пациентите да си поставят ваксина или те вече имат изградени навици?

Някои пациенти приемат препоръката ми за ежегодна противогрипна ваксинация и сами ме търсят да ги включа в листата. Други, които са били изложени на информация и коментари от немедицински лица в негативен контекст за ваксинацията, е по-трудно. Но когато говорим с езика на доказателствата и езика на науката, нещата се получават. Вярвам и в личния пример.  Редовно споделям с пациентите, че всяка есен аз самият ваксинирам себе си, съпругата и дъщеря си със същата противогрипна ваксина, която предлагам и на тях. Когато пациентът разбере, че това, което му препоръчам е нещото, което и аз самият като негов личен лекар използвам, решението за ваксинация е лесно.

Средно колко пациенти ваксинирате годишно против грип?

Много важно е тук да спомена, че националната програма за ваксинопрофилактика срещу грип осигурява на пациентите на и над 65-годишна възраст безплатни противогрипни ваксини през общопрактикуващите лекари. В резултат на тази програма процентът в тази група постоянно расте, като поставената цел за следващите 3 години е тя да обхване поне 35% от българските пенсионери.  Аз съм дълбоко убеден в ползата и ефекта от ваксинацията срещу грип както за пациента, така и за обществото, и съм си поставил по-амбициозна цел. Ще се опитам да предпазя 50% от моите възрастни пациенти с ваксинация срещу грип. И към момента смятам, че изгледите да успея да го постигна са добри.

Другата група са хората, които не попадат в обсега на Програмата и трябва сами да закупят противогрипната ваксина от аптеката и да дойдат, за да им я поставим ние, личните лекари.  Тази група пациенти не е голяма, но също расте всяка година.

Имате ли наблюдения дали ваксинираните хора по време на грипния сезон стигат до болница? Боледуват ли тежко?

Това е много важен въпрос, който трябва ясно да се обясни на пациентите. Нито ваксините срещу ковид, нито противогрипните  гарантират, че няма да се разболеем. Ваксините обаче свеждат почти до минимум вероятността пациентът да прекара грипа много тежко или да се стигне до болница. Нека не забравяме, че грипът не е безопасно заболяване. Ваксинираните пациенти могат да се разболеят от него, но ще го прекарат със съвсем леки симптоми като обикновена настинка.

Кои са рисковите групи, за които грипът е особено опасен?

Честно казано, няма група от пациенти, разделени най-вече по възрастов признак, при които грипът е безопасен. Данните от Съединените щати за грипния сезон 2019-2020 г. показват, че не малък процент от хоспитализираните са били млади хора. Разбира се, по-възрастните пациенти над 60- 65 години често имат и съпътстващи заболявания. Най-често те са хронични и са свързани с проблеми в сърдечносъдовата система, метаболитни заболявания като диабет, хронични респираторни заболявания, например ХОББ и други. Тези пациентите са поставени в по-висок риск от усложнения и тежко протичане на заболяването. Затова и за възрастното население на и над 65-годишна възраст нашата държава осигурява безплатни ваксини срещу грип. И тук искам да подчертая нещо много важно. Хроничните заболявания са индикация на пациента да му бъде поставена ваксина, а не причина за отказ от ваксинация.

Кои са най честите усложнения вследствие на грипна инфекция?

Най-честите усложнения касаят респираторния тракт и това е тежко протичащата пневмония. Но грипната инфекция не са локализира само в белия дроб на пациента, тя променя доста биохимични механизми в цялото тяло на заразения. Затова хората с хронични заболявания са с повишен риск от тежко протичане на заболяването. Например, при пациенти с диабет е доказано, че вероятността да бъдат хоспитализирани в резултат на инфекция с грипен вирус е три пъти по голяма. И нещо още по-притеснително е, че когато те бъдат хоспитализирани, при тях рискът да попаднат в интензивно отделение е 4 пъти по-голям.

Смятате ли, че един човек може едновременно да се разболее от ковид и от грип?

Да. Миналия зимен сезон имах няколко такива случая. Ко-инфекцията крие допълнителни рискове за пациентите. Затова моят съвет е пациентите да се ваксинират и срещу грип, и срещу ковид.

Каре

Противогрипната ваксина VaxigripTetra

Френската ваксина VaxigripTetra предоставя ефективна защита от грип и неговите усложнения. През последните 5 години на българския пазар от нея са доставени над 1 млн. дози. Това е ваксината, която се прилага от старта на Националната програма за ваксинопрофилактика на сезонния грип за хората на и над 65 години.

VaxigripTetra е произведена от френската компания Санофи Пастьор – световен фармацевтичен лидер с над 100-годишна история в разработването на ваксини. Противогрипната ваксина VaxigripTetra е с доказана безопасност и добра поносимост.

Френската ваксина VaxigripTetra разполага със статистически значими данни от клинични проучвания, демонстриращи защита от усложнения на сърдечно-съдови заболявания, причинени от грип.

VaxigripTetra е лекарствен продукт по лекарско предписание за лица над 6-месечна възраст. Преди употреба прочетете листовката.

PM-BG-2023-8-3910                            MAT-BG-2300030                          ИАЛ: А-0226/20.10.2023