Гей крузинг: заплахи, искане на пари при секс забавления навън

0
660
гей крузинг зони
гей крузинг зони

Гей крузинг, или просто крузинг, е практиката гей и бисексуални мъже да търсят сексуални изживявания на конкретни места в дадено населено място. Тази практика е известна и като “забавление навън” (outdoor fun). По-възрастните гей/би мъже определят крузинг зоните като “пиаца”. Тези места, за съжаление, понякога са опасни.

Защо гей крузинг зоните продължават да са посещавани и днес?

Исторически погледнато, крузингът е бил единствената възможност за много гей/би мъже по света да изживеят някаква интимност. Човек би си помислил, че след експлозията на приложенията за гей запознанства, намирането на секс ще е много по-лесно. От една страна, това е така, но дигиталните платформи успоредно предлагат нищо повече от чат и губене на време. Grindr лесно може да бъде приравнен на Гей Инстаграм, където всеки показва своите снимки от фитнеса, пасивно очаквайки да се случи нещо. Също така, в онлайн пространството хората масово лъжат за всичко: възраст, височина, килограми и др. Тези лъжи са невъзможни, когато правиш гей крузинг. На живо всеки ще види колко си висок и широк и прецени дали си твърде възрастен или твърде млад за него. Отделно, хората, които са отделили времето, за да отидат до гей пиаца, почти сигурно имат желание за сексуално изживяване сега и веднага. Именно това прави крузинг зоните актуални и днес.   

Гей крузинг зоните крият своите рискове

С фондация АЙВЪР се свързват гей и бисексуални мъже, които споделят неприятни изживявания от крузинг зоните в София. Една от историите включва изнудване за пари и заплахи. “Случи се на Семинарията. Забих се с него до изоставената тоалетна. По негово собствено желание той започна да ми лапа. В даден момент се изправи и ми каза, че трябва да го почерпя. Казах му, че щом е платен, това се декларира преди секс, а не по време на секс. Той започна да ме преследва, да крещи, че му дължа 10 лева и да ме заплашва, че ще ме пребие. Тогава звъннах на 112 и пуснах разговора на високоговорител, казах им, че човек, който не познавам, ме преследва, заплашва и изнудва за пари и той избяга на секундата.” Друга история разказва за цяла хомофобска група. “Бях на т. нар. алея Яворов. В един момент покрай мен минаха около петима момчета, почти съм сигурен, че всички бяха тийнейджъри. Носеха качулки и COVID маски, за да не се виждат лицата им. Влязоха във вътрешността на пиацата и започнаха да крещят, че ще избият всички педали.” 

Посещавам гей крузинг зони. Как да си гарантирам безопасност?

Някой ти иска пари по време на секс? Нужно е да разбереш, че хората, които предлагат сексуални услуги е необходимо винаги да заявят това предварително. Неестествено е да се искат пари по време на секс (услугата). Ако не сте имали предварителна уговорка, че ще плащаш за секс, ти не му дължиш пари. Виждаш съмнителна група хора? Стой много далеч от тях или направо напусни мястото. Най-добра практика е веднага да звъннеш на 112, ако някой те преследва, заплашва или изнудва.

Сексуално предаваните инфекции са често срещани при крузинг

Бързите спонтанни сексуални изживявания са рецепта за разпространяване на сексуално предавани инфекции. Ако правиш анален секс по крузинг зони, винаги ползвай предпазни мерки (кондоми и/или ПрЕП). Ако вече си правил анален секс без предпазни мерки на такова място, задължително се тествай за ХИВ (кликни ТУК).