Сексуално здраве | Много повече от липсата на инфекции

0
285
Сексуално здраве
Сексуално здраве

Гей мъжете имат нужда от директни и конкретни разговори относно своята сексуалност. Доброто сексуално здраве, разбира се, включва регулярни изследвания за сексуално предавани инфекции. Проследяването за инфекциозни заболявания, обаче, е едва базовата стъпка за една физически и ментално здрава гей общност.  

Трябва да си говорим регулярно, за да имаме добро сексуално здраве

Сексът продължава да е тема табу сред гей мъжете и широката общественост. Диалогът за сексуално предавани инфекции е важна стъпка, когато искаш да правиш секс с някого. Друга еднакво важна стъпка е комуникацията относно твоите сексуални желания. Това е много по-трудна задача за повечето хора, защото за много от тях е трудно да кажат от какво точно имат нужда. Хубавият секс е много повече от “активен или пасивен?” или “лапаш или на теб лапат?”. Не рядко има активни гей мъже, които са доста пасивни в леглото, или които свършват твърде бързо за стандартите на пасивния. Има пасивни гей мъже, които са доста доминантни и вербални, докато ги чукат, което може изобщо да не допадне на един природно доминантен активен. Има гей мъже, които са сайд, тоест, те нямат нужда от какъвто и да е вид анален секс, за да получат оргазъм.

Прави секс, който харесваш. Не прави секс, който не харесваш.

Сексуалните желания и нужди са многообразни. Този широк спектър в сексуалността е естествена част от гей общността. Нужно е добре да помислиш какво ти харесва – и какво не – в секса. След това си изготви навика да изговаряш твоите желания преди – и по време на – даден сексуален акт. Задължително върни жеста на твоя партньор, тоест, попитай какви са неговите желания и нужди. Ако вече си в леглото с някой, но нещо не ти допада, кажи го веднага. Партньорът игнорира твоите желания и прави неща, които не харесваш? Прекрати акта.

Ваксинация против хепатит А, хепатит B и HPV за сексуално здраве

Ако не си се ваксинирал против трите сексуално предавани инфекции, за които има ваксини, нужно е да поправиш тази грешка. Кондомите не са особено ефективна защита против HPV (човешки папиломавирус), хепатит А и хепатит B. Хубавото е, че за тези три инфекции, които са много често срещани сред гей мъжете, има високоефективни ваксини. Не си се тествал за ХИВ през последните 6 месеца? Кликни ТУК.