Еднополовите бракове достигнаха границата на България. Сега какво?

0
310
Брачно равноправие
Брачно равноправие

Гърция стана първата държава с православно християнско мнозинство, която легализира еднополовите бракове. Еднополовите двойки вече ще имат законово право да осиновяват деца след гласуването в четвъртък, 15.02.2024, със 176-76 гласа в парламента. Премиерът Кириакос Мицотакис казва, че новият закон премахва едно сериозно неравенство. Законопроектът се е нуждаел от обикновено мнозинство, за да премине през 300-членния парламент.

Еднополовите бракове променят поведението на бюрокрацията

Държава, в която има законово брачно равноправие, стъпка по стъпка е длъжна да обнови своята бюрократична система. Като резултат, това директно ще промени начина на поведение и мислене на бюрократи, лекари, адвокати и др. Мъж, който е хоспитализиран и има визитация, ще може директно да каже, че човекът, който го посещава, е “моят съпруг”. Тези промени ще имат директен ефект върху сексуалното образование и култура в дадената държава. Ще се нормализира говоренето за анален секс и фактът, че по сексуален път, ХИВ се предава най-лесно по този начин. На свой ред, това ще нормализира разговорите за живота с ХИВ, факта, че човек с Непредаваем ХИВ може да има деца и др. Другият край на този спектър, а именно директното криминализиране на хомосексуалността, е шокиращ. През 2023-та UNAIDS съобщи, че в страните, където еднополовите връзки са криминализирани, разпространението на ХИВ е пет пъти по-високо сред гей мъжете.

На какъв етап е узаконяването на еднополовите бракове в България?

През септември 2023 г. Европейският съд по правата на човека казва, че непризнаването на еднополовите бракове в България е „нарушаване на човешките права“. Съдът установява, че българското правителство, като не признава бракът между Лилия Бабулкова и Дарина Коилова, е нарушило член 8 от Европейската конвенция за правата на човека, който защитава правото на личен и семеен живот. Този случай подлежи на обжалване и очаква отговор от правителството. От 1991 г. член 46 от българската конституция определя брака като съюз между мъж и жена, като по този начин изрично забранява еднополовите бракове.