Рак на черния дроб и хепатит – какво трябва да знаеш?

0
2523
Рак на черния дроб
Рак на черния дроб

Най-често срещаният тип рак на черния дроб – хепатоцелуларен карцином – често е причинен от инфекция с вируса на хепатит. Мъжете са по-склонни да развият този вид рак, отколкото жените.

Хепатит B като причинител на рак на черния дроб

HBV – хепатит B вирус – може да се предава чрез кръв, сперма или други телесни течности. Инфекцията може да се предава от майка на дете по време на раждане, чрез сексуален контакт или чрез общи игли, използвани за инжектиране на наркотици. Хепатит B може да причини възпаление на черния дроб, което да доведе до рак. Рутинната ваксинация срещу HBV в ранна детска възраст намалява честотата на инфекцията. Хроничната HBV инфекция е водещата причина за рак на черния дроб в Азия и Африка.

Инфекция с хепатит C и рак на черния дроб

Хепатит С вирус (HCV) може да се предава чрез кръв. Инфекцията може да се разпространи чрез споделяне на игли, които се използват за инжектиране на наркотици или, по-рядко, чрез сексуален контакт. В миналото се е разпространявал и при кръвопреливане или трансплантация на органи. Всичката дарена кръв вече се изследва за HCV, което значително намалява риска от заразяване с вируса при кръвопреливане. Хепатит C може да причини цироза, която да доведе до рак на черния дроб. Хроничната хепатит C инфекция е водещата причина за рак на черния дроб в Европа, Северна Америка и Япония. За хепатит C вече има окончателен лек, който е безплатен за всички здравноосигурени лица в България.

Тествай се безплатно за хепатит B и хепатит C

Ако през 2024-та навършваш 40, 45, 50, 55 или 60 години, твоят годишен профилактичен преглед включва безплатно изследване за хепатит B и C. За да се възползваш от тези изследвания, просто трябва да посетиш твоя личен лекар в рамките на годината. Когато си там, нужно е да кажеш: “пуснете ми годишния профилактичен преглед”. Дори не трябва да конкретизираш, че искаш безплатните тестове за хепатит. Те са автоматично включени в изследванията ти.

За повече информация относно рак на черния дроб, кликни ТУК и ТУК.