Попърс | популярен сред гей мъжете, но опасен за здравето

0
149
попърс
попърс

“Попърс” е жаргонен термин за субстанция, която масово се използва в целия свят по време на секс и/или партита. Хората вдишват парите, обикновено от малко шишенце, за да получат бързо усещане за еуфория или мускулна релаксация по време на секс. Ефектът е бърз и интензивен, но краткотраен, обикновено от 2 до 5 минути. Следователно, потребителите на попърс често прибягват до множество вдишвания на субстанцията. Продуктът съдържа химически вещества, които са подобни на амилнитрит – лекарство, което се предписва за облекчаване на болка в гърдите. Попърсът не води до пристрастяване, но може да доведе до сериозни здравословни проблеми или смърт.

Попърс е неотменна част от кемсекс вълната в гей общността

Едва ли има гей мъж, който не е чувал за попърс. Продуктът бързо и лесно се появява в гей клубове, крузинг зони, chemsex партита, секс клубове, гей сауни, курортни комплекси и др. Подобно на често срещаната липса на диалог за сексуално съгласие преди и по време на секс между гей мъжете, употребата на попърс създава неприятни ситуации. Не е рядкост някой да извади своето попърс шишенце без изобщо да те попита дали си съгласен да правиш секс с човек, който е под влиянието на тази субстанция. Винаги знай, че можеш да изразиш своето несъгласие, както и да си тръгнеш от подобна сцена. Ако човекът е в твоя дом, спокойно можеш да го помолиш да си тръгне. Отделно, не си длъжен да ползваш попърс, само защото твоят сексуален партньор настоява и то с манипулативни фрази от сорта на “какво толкова се притесняваш”, “това е безвредно” и др.

Защо попърс е опасен за твоето здраве?

Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ отбелязва за подадени сигнали от доставчици на здравни услуги за увеличаване на смъртните случаи и хоспитализациите, свързани с умишленото поглъщане или вдишване на нитритни продукти за развлекателна употреба, включително по време на секс. Според становището на агенцията, поглъщането или вдишването на попърс сериозно застрашава здравето. Химикалите могат да увредят кожата или други тъкани, с които влизат в контакт, да причинят затруднено дишане, рязък спад на кръвното налягане, понижаване на нивата на кислород в кръвта, гърчове, сърдечна аритмия, кома и смърт. Употребата на попърс може да те подтикне към практикуването на анален секс без предпазни мерки. Ако това се е случило, силно препоръчително е 45 дни по-късно да се тестваш за ХИВ.