Менингококовата инфекция и менингит – основни факти

0
201
Менингококовата инфекция и менингит
Менингококовата инфекция и менингит

Менингит и менингококова инфекция – какво трябва да знам?

Менингококовата инфекция се причинява от бактерията Neisseria meningitidis. Бактериите понякога нахлуват в тялото и причиняват менингококова инфекция, която е остра тежка бактериална инфекция. Инвазивното менингококово заболяване най-често протича под формата на менингит (инфекция на обвивките на главния и на гръбначния мозък) и септицемия (отравяне на кръвта). Заболяването често има бърза прогресия и е съпроводено от около 8-15% смъртност. При липсата на бързо и своевременно лечение, менингококовата инфекция лесно може да се превърне в животозастрашаваща.

Какви са симптомите на менингококовата инфекция?

Симптомите на менингококовата инфекция могат да се различават, но често включват: повишена температура, силно главоболие, скованост на врата, гадене и повръщане, чувствителност към светлина, объркване или променено умствено състояние, обрив (червен или виолетов обрив, който не избледнява при натиск), учестено дишане, студени ръце и крака, и др. Важно е да се отбележи, че не всички хора с менингококова инфекция ще имат изброените симптоми.

Как се предава менингококовата инфекция?

Хората са единственият резервоар на бактерията Neisseria meningitidis. Менингококовата инфекция се разпространява чрез респираторни капчици от заразено лице. Тези капчици могат да се отделят чрез дейности като кашляне, кихане или близък личен контакт, като целувки и сексуална интимност. Бактериите могат също така да живеят безвредно в гърлото и носа на някои хора, което ги прави носители, които могат да предават бактериите на други.

Кой е изложен на риск от заразяване с менингококова инфекция?

Всеки може да се зарази с менингококи. Гей мъжете, както и хората, живеещи с ХИВ, са сред групите, които са диспропорционално засегнати. Инфекцията се разпространява лесно при хора, които имат повече от един сексуален партньор и/или пътуват до разнообразни локации с цел секс. Менингококовата инфекция е опасна за ХИВ-позитивните хора, заради тяхната отслабена имунна система. Ваксинацията против менингококи (менингит) е силно препоръчителна и за гей мъжете и за хората, живеещи с ХИВ. За повече информация относно менингит, кликни ТУК и ТУК