Респираторно-синцитиален вирус (РСВ) – основни факти

0
115
Респираторно-синцитиален вирус (RSV)
Респираторно-синцитиален вирус (RSV)

Респираторно-синцитиален вирус – какво е това?

РСВ (респираторно-синцитиален вирус) е често срещан респираторен вирус, който причинява леки симптоми, подобни на настинка. Обикновено хората, които са се заразили с РСВ, се възстановяват за около седмица, без да се нуждаят от медицинско лечение. Въпреки това РСВ може да причини тежко заболяване и смърт при хора с компрометирана имунна система, като например, хората, които живеят с ХИВ, както и хора на възраст над 65 години. Всяка година в ЕС, Норвегия и Обединеното кралство РСВ е причина за хоспитализирането на около 158 000 възрастни. Също така, всяка година един от двадесет души в напреднала възраст в Европа се заразява с РСВ.

Какви са симптомите на РСВ (респираторно-синцитиален вирус)?

РСВ засяга различните възрастови групи по различен начин, но най-често срещаните симптоми на заболяването включват: кашлица, кихане, повишена температура, хрема, хрипове. При възрастни с РСВ може да се наблюдава и възпалено гърло, главоболие, запушване на носа и умора.

Респираторно-синцитиален вирус – как се разпространява?

РСВ се разпространява от човек на човек чрез частици и капчици, които се отделят във въздуха, когато заразен човек диша, говори, кашля или киха. Близкият физически контакт, като целувките, също може да доведе до разпространение на вируса. РСВ може да се разпространи и когато капчици от дихателните пътища попаднат върху повърхности, които други хора докосват. Тогава хората може да поемат вируса с ръцете си и да се инфектират, когато докоснат носа, устата или очите си. Обикновено симптомите се появяват два до осем дни след заразяването.

Кой е изложен на риск от заразяване с РСВ?

Респираторно-синцитиалният вирус може да засегне хора на всяка възраст. Част от хората, изложени на най-голям риск, са онези с отслабена имунна система и придружаващи заболявания като ХИВ, диабет, сърдечни и белодробни заболявания. Хората на възраст над 65 години също са изложени на по-висок риск от инфекция с РСВ. Най-ефективната защита против РСВ е ваксинацията.

За повече информация относно респираторно-синцитиалния вирус (РСВ), кликни ТУК, както и ТУК.