Пневмококови инфекции (пневмококи) – основни факти

0
122
Пневмококови инфекции
Пневмококови инфекции

Пневмококи (пневмококови инфекции) – какво трябва да знам?

Бактерията Streptococcus pneumoniae, известна още като пневмокок, предизвиква пневмококови инфекции. Пневмококите причиняват множество заболявания, от сравнително леки до тежки и животозастрашаващи. Пневмококовите заболявания възникват вследствие на разпространение на бактериите към белите дробове, синусите или средното ухо. Инфекцията може да проникне в кръвта и да се развие сепсис и възпаление на други тъкани и органи. Пневмококите са един от основните причинители на пневмония, бактериален менингит и отит на средното ухо.

Какви са симптомите при пневмококова инфекция?

Симптомите на пневмококовата инфекция са различни в зависимост от локализацията на причинителя в тялото и тежестта на заразяване. При леки инфекции се появява болка, треска и оток в засегнатата област. При отит може да се появят отпадналост и болки в ушите. При синузит се наблюдава запушване на носа, главоболие или загуба на обонянието. В случай на пневмония, често се усеща болка в гърдите, кашлица, затруднение в дишането, втрисане. При засягане на мозъчните обвивки (менингит) оплакванията са треска, главоболие, загуба на апетит, повръщане, схващане на врата, чувствителност към светлина. При навлизане на пневмококите в кръвта и развитие на сепсис се наблюдава объркване, затруднение в дишането, болка, втрисане, повишаване на сърдечната честота и изпотяване. Понякога пневмококовите инфекции водят до смърт.

Как се предават пневмококовите инфекции?

Бактериите, които причиняват пневмококови инфекции, се намират в носа и гърлото на хората. Те се предават от един човек на друг чрез кашляне, кихане, целуване и дори само чрез говорене. Носителят на бактерията може да е заразен до момента, в който неговите орални и назални секрети вече не съдържат значителен брой пневмококи.

Кой е изложен на риск от заразяване с пневмококи?

Всички възрастови групи могат да бъдат засегнати от пневмококови инфекции. Независимо от това, хората с придружаващи хронични заболявания, като хората, живеещи с ХИВ, са изложени на особено висок риск от тежко заболяване, предизвикано от пневмококови инфекции. За повече информация относно пневмококите, кликни ТУК, както и ТУК.