Коя сексуално предавана инфекция е най-често срещана?

0
792
Сексуално предавана инфекция
Сексуално предавана инфекция

Най-честата вирусна инфекция на репродуктивния тракт е HPV (човешки папиломавирус). Също така, човешкият папиломавирус (HPV) е най-често срещаната сексуално предавана инфекция в Съединените щати. Повечето сексуално активни мъже ще бъдат заразени с HPV в даден момент от живота си, а някои може да бъдат многократно заразени.  

Защо HPV е най-често срещаната сексуално предавана инфекция?

HPV се предава изключително лесно. Гей мъжете могат да се заразят с HPV чрез анален или орален секс с някой, който има вируса. В гей общността, вирусът най-често се разпространява по време на анален секс. Инфекцията се предава и чрез близкото докосване (като търкане) на кожа до кожа по време на секс. Можеш да се заразиш с HPV дори ако си правил секс само с един човек. Симптомите могат да се появят години след като си правил секс с някой, който има инфекцията. Следователно е трудно да се разбере кога даден човек се е инфектирал с HPV.

Може ли HPV да причини рак?

Повече от 90% от заразените хора в крайна сметка изчистват инфекцията, но при някои, HPV ще предизвика промени в тялото, които ще доведат до рак. Сред мъжете, видовете рак, които могат да бъдат причинени от HPV, включват: рак на пениса, рак на ануса, орофарингеален рак, рак в задната част на гърлото, включително основата на езика и сливиците. Всички тези видове рак се предизвикват от HPV инфекции, които не са били изчистени от организма. Раковите заболявания обикновено се развиват много бавно. Диагнозата може да бъде поставена години, или дори десетилетия, след като човек се зарази с HPV. Понастоящем няма начин да се разбере кой ще развие рак след заразяване с HPV и кой не.

Как мога да се защитя от HPV?

Оптималната защита против най-често срещаната сексуално предавана инфекция е ваксината против HPV. Можеш да получиш консултативен преглед и поставяне на ваксината против човешки папиломавирус (HPV) при разнообразие от лекари на територията на България. За да се свържеш с лекар близо до теб, кликни ТУК.